Latvijas Krājbankas bijusī valde atgriezīs 15 miljonus eiro

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийLatvijas Krājbanka
Latvijas Krājbanka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lika piedzīt šādu summu no septiņiem bijušajiem bankas valdes locekļiem jau 2017. gadā, taču šis lēmums tika apstrīdēts.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Rīgas Apgabaltiesa pilnībā apmierinājusi administratora KPMG Baltics prasību pret bijušajiem Latvijas Krājbankas valdes locekļiem par 15 miljonu eiro piedziņu, raksta Gorod.lv.

Latvijas Krājbankas administrators KPMG Baltics 2015. gadā iesniedza prasību pret bijušajiem bankas valdes locekļiem par zaudējumiem, kurus guva banka pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas. 2017. gada jūnijā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izsprieda piedzīt no atbildētājiem, kuri bez pietiekama pamatojuma izsniedza vairākus aizdevumus Seišeļu salās un Kiprā reģistrētiem uzņēmumiem un pārņēma to nodrošinājumu, kopumā vairāk nekā 15 miljonu eiro apmērā. Taču lēmums tika apstrīdēts pirmās instances tiesā, un lieta tika nodota Rīgas Apgabaltiesai.

Мартиньш Бондарс - Sputnik Latvija
Mārtiņš Bondars salīdzinājis Latviju ar Nigēriju

Atbildētie šajā lietā ir septiņi bijušie likvidējamās Latvijas Krājbankas valdes locekļi: Ivars Priedītis, Saeimā ievēlētais Mārtiņš Bondars, Dzintars Pelcbergs, Mārtiņš Zalāns, Andrejs Surmačs, Ilze Bagatska un Svetlana Ovčiņņikova. Bijušais bankas īpašnieks Priedītis savu vainu neatzīst. Viņš atzīmēja, ka šāds tiesas lēmums rada precedentu, lai jebkuru bijušo vai esošo jebkuras bankas valdes locekli varētu padarīt par maksātnespējīgu.

2018. gada janvārī tiesa arestēja Bondara kontus un īpašumu, no viņa likvidatori vēlas piedzīt apmēram 2 miljonus eiro. Arestēta ir māja Salacgrīvā, mašīna, bankas konti. Tagad no savas deputāta algas 1000 eiro apmērā Bondars saņem tikai minimālo algu 430 eiro, pārējos ienākumus, kas pārsniedz šo summu, notur kā miljonā parāda segšanas garantiju.

Politiķis uzskata, ka visa šī lieta ir politisks pasūtījums.

"Visam, sākot ar kustamo un nekustamo mantu, ir piemērots apgrūtinājums. Tā nav forša situācija! Principā Latvijā šādus mērus, cik man saka, tiesas nepiemēro, īpaši aktīvā tiesvedībā. Lieta ir politiska, jo tur ir vesela virkne ar personām, kas ieinteresētas padarīt manu personīgo un profesionālo dzīvi ļoti sarežģītu. Esmu spiests pārtikt no minimālās algas, plus no tā, ko man spēj nodrošināt ģimene! Bez šī atbalsta es jau būtu pametis Latviju," norādīja Bondars.

Ziņu lente
0