Vistas kļūs brīvas, bet olas – dārgas: "Lido" pāriet uz "pareizajiem" ēdieniem

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasКурица
Курица - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot ar 2025. gadu "Lido" atteiksies no sprostos dētām olām.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Ātrās ēdināšanas restorānu tīkls "Lido" no 2025. gada atteiksies no būros turēto vistu dētām olām, kā arī no produkcijas, kas pagatavota no šādām olām, vēsta BNN.

Savā paziņojumā "Lido" norāda, ka kompānija jau ir atteikusies no pārtikas krāsvielu un garšas pastiprinātāju izmantošanas, nākotnē tā atteiksies arī no sprostos dētām olām.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Dzīvnieku aizstāvji iestājas pret Lietuvas olām

"Mēs iestājamies par to, ka ekonomikas attīstība nedrīkst degradēt vidi, tāpēc dzīvnieku labturība un vides aizsardzība ir kritēriji, kam pievērsīsim arvien lielāku uzmanību nākotnē," pastāstīja "Lido" īpašnieks un padomes priekšsēdētājs Gunārs Ķirsons.

"Lido" lēmumu sveica arī biedrībā "Dzīvnieku brīvība".

"Mums ir liels gandarījums par konstruktīvo dialogu ar Lido, kā rezultātā tiks būtiski uzlaboti dzīves apstākļi tūkstošiem dzīvnieku. Tas ir nepārprotams signāls tam, ka nežēlīgie sprosti dējējvistām aiziet vēsturē," paziņoja biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes locekle Katrīna Krīgere.

Organizācija vairākkārt cēlusi augšā problēmu par nežēlīgu izturēšanos pret putniem fermās. 2017. gada augusta vidū biedrība rīkoja piketus ar prasību aizliegt sprostos dēto olu tirdzniecību.

2016. gada oktobrī biedrības pārstāvji viesojās putnu fermās, kuras pieder Balticovo, lielākajam olu ražotājam Latvijā. Dzīvnieku aizstāvji publicēja vistu fotogrāfijas un video, kuras tiek turētas baisos apstākļos.

Vēlāk Balticovo pārstāvji paskaidroja, ka video "Dzīvnieku brīvības" aktīvisti uzņēma vistu intensīvas spalvu mešanas periodā, kā rezultātā putni izskatījās nomocīti. Kompānija apņēmās novērst pārkāpumus un uzlabot putnu uzturēšanas apstākļus fabrikās, kurās tas vēl nav izdarīts.

Olas - Sputnik Latvija
Vai olas kaitē veselībai

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pārbaudīja Balticovo putnu fermas Daugavpilī, Madonā un Iecavā un neatrada nopietnus pārkāpumus.

Savukārt atsevišķu Latvijas restorānu īpašnieki uzskata, ka dzīvnieku aizstāvji, kuri iestājas pret sprostos dēto olu lietošanu un tikai par olām, kuras dēj vistas ar piekļuvi brīvai pastaigai, šantažē uzņēmējus, draudot uzsākt publisku kampaņu pret vienu vai otru iestādi, kura atsakās kļūt par "sociāli atbildīgu". Taču dējējvistu aizstāvji neņem vērā faktu, ka ne visi restorāni var atļauties sev brīvībā turētu vistu olas – tās ir daudz dārgākas un neder plaša apmeklētāju loka sabiedriskās ēdināšanas vietām.

Ziņu lente
0