Latvijas skolas varēs neatvērt: skolotāji gatavojas beztermiņa streikam

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат
Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pedagogi vēlas, lai Latvijas valdība rakstiskā formā apstiprina savu solījumu par algas palielināšanu, pretējā gadījumā septembrī skolas varēs neatvērt.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vakara noteica, kādi ietekmes pasākumi ir nepieciešami, lai Latvijas valdība sadzird skolotājus un izpilda solījumus par viņu algu palielināšanu.

Bija trīs varianti: beztermiņa streiks šī gada septembrī, streiks maijā vai brīdinājuma akcija maijā, un pēc tam pilnvērtīgs streiks septembrī, ja valdība neizpildīs savus solījumus.

Beigās tika nolemts, ka beztermiņa skolotāju streiks sāksies 2. septembrī, kas nozīmē mācību gada sākuma pārcelšanu.

Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Klusums pirms vētras: pedagogi Latvijā gatavojas karam

Iepriekš notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde. Šī padome veido trīspusēju nacionālā līmeņa sociālā dialoga struktūru, kurā kā sociālie partneri darbojas valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji.

NTSP sēdē pedagogiem solīja paaugstināt algas no 1. septembra. Taču skolotāji uztraucas, ka solīt, Latvijas valdības gadījumā, nebūt nenozīmē patiešām paaugstināt algas.

Pārāk daudz sēdē tika pateikts par izglītības reformām, kuras paaugstinās izglītības kvalitāti un pārskatīs saturu, taču maz konkrētuma par algām.

Kā sacījusi Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga, tika solīts, ka mēneša laikā tiks veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, kur būs nodrošināts algas pielikums pedagogiem no 710 līdz 750 eiro mēnesī. Taču skolotāji vēlas pārliecināties par NTSP sēdē pateiktā realitāti.

"Mēs īstenosim streiku septembrī, ja mēneša laikā netiks veikti grozījumi attiecīgajos normatīvajos dokumentos par finansējuma nodrošināšanu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai," pastāstīja arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Ietiepīgie skolotāji nevēlas strādāt bezmaksas

Par LIZDA lēmumu uzsākt streika rīkošanas procedūru kļuva zināms marta beigās. Toreiz Vanaga LIZDA padomes sēdē, kurā piedalījās arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, paziņoja, ka valdošās koalīcijas arodbiedrībai piedāvātais plāns nesniedz pārliecību par to, ka nepieciešamais finansējums tiks saņemts līdz 2019. gada septembrim.

Savukārt Šuplinska pārmeta arodbiedrībai nevēlēšanos piedalīties reformās un paziņoja, ka naudas viņai un Izglītības un zinātnes ministrijai nav.

Ziņu lente
0