Paskatieties, kā dzīvo laukos: Latvija un Lietuva aicina uz atvērto durvju dienām

© Foto : gavi.lvКоровы на ферме в Латвии
Коровы на ферме в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" kopā ar Lietuvas kolēģiem ļaus apskatīties, kā dzīvo apmēram divsimt zemnieku saimniecības.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Latvijas un Lietuvas iedzīvotājus aicina piedalīties akcijā "Atvērtās dienas laukos", vēsta Grani.lv.

Pasākumu organizē Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" kopā ar Lietuvas kolēģiem. Atvērto durvju dienās varēs apmeklēt 194 Latvijas un Lietuvas zemnieku saimniecības: 129 – Latvijā un 65 – Lietuvā.

Latvijā "Atvērtās dienas laukos" notiks no 4. līdz 6. maijam, savukārt Lietuvā – no 10. līdz 12. maijam.

Tūristi, kuri vēlas piedalīties akcijā, varēs apskatīties, kā dzīvo laukos, pagaršot, saklausīt un sajust laukus un visu, kas ar tiem saistīts.

Amatnieki, pirtnieki, produkcijas ražotāji, biškopji, dārznieki, lielas zemnieku saimniecības, muižnieki, atrakciju parki, lauku krogi un restorāni pieņems viesus ar izplestām rokām. Akcijas laikā spēkā būs atlaides, kuras paredzētas speciāli šim dienām, kā arī pasākumi un programmas, izglītojošas ekskursijas, koncerti, spēles, degustācijas un tamlīdzīgas lietas.

Министр земледелия Латвии Янис Дуклавс - Sputnik Latvija
Dūklavs: Latvijas laukus nevar pārvērst par tūristu atrakciju

Zemnieki šajās dienās novērsīs uzmanību no savām ikdienas lietām un gaidīs viesus, lai detalizēti pastāstītu viņiem par to, kā dzīvojas un strādājas laukos. Tūristiem ļaus paskatīties uz ražošanu un pastāstīs, kas un no kā tiek taisīts. Savas durvis vaļā vērs pat tās saimniecības, kuras parastajās dienās tūristus nepieņem, piemēram, Latvijā lielākais sēklu ražotājs.

Un galvenais - visi zemnieki gaidīs viesus akcijas norises laikā, tātad tūristi varēs sastādīt savus maršrutus.

Akcijas rīkotāji iesaka saskaņot saimniecības apmeklēšanas laiku ar tās īpašnieku. Vēlams braukt ciemos no plkst. 10:00 līdz 18:00. Viesošanās laikā neaizmirstiet paņemt līdzi skaidru naudu.

Kur tieši doties, lai uzzinātu visas lauku dzīves gudrības, atzīmēts kartē, portālā celotajs.lv. Tur pat var noskaidrot informāciju par akcijas dalībniekiem.

Kas ir lauku tūrisms

Iepriekš ziņots, ka 2018. gadā lauku tūrisma nozare Latvijā pieaugusi par 10%. Kā skaidrojusi asociācijas "Lauku ceļotājs" Vadītāja Asnāte Ziemele, nozares izaugsmi veicinājusi neierasti karstā 2018. gada vasara.

Ezers Latgalē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas lauku tūrismu bremzē pašvaldības

Viņa atzīmē, ka 80% ceļotāju Latvijas laukos ir vietējie iedzīvotāji. Šogad viņi visvairāk interesējušies par atpūtu pie jūras, ezeriem un upēm. Taču ziņkārīgo tūristu skaits, kuri dodas ceļojumā, lai uzzinātu kaut ko jaunu, arī pieaug.

Lauku tūrisms ir labi attīstīts Spānijā, Itālijā un Francijā. Šis tūrisma industrijas sektors ir orientēts uz dabas, kultūrvēsturisko un citu lauku un to īpatnību resursu izmantošanu.

Ceļotāji, kuri izvēlējušies lauku tūrismu, kādu laiku dzīvo laukos, iepazīst vietējo kultūru un vietējās paražas, piedalās tradicionālajos lauku darbos.

Ziņu lente
0