Par budžeta līdzekļiem skolotiem studentiem liks strādāt profesijā vai atmaksāt naudu

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministre izdomājusi, kā palīdzēt darba tirgum: jau no nākamā gada jaunajiem pedagogiem un programmētājiem, kuri mācās uz valsts rēķina, iespējams, nāksies nostrādāt trīs gadus šajā profesijā.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Izglītības ministrija nākusi klajā ar iniciatīvu, kas ļaus palielināt jauno pedagogu skaitu skolās. Drīz vien varētu stāties spēkā noteikums: studentiem, kuri iegūs pedagoģisko izglītību uz valsts rēķina, nāksies zināmu laiku nostrādāt profesijā. Līdzīga prasība varētu skart informācijas tehnoloģiju speciālistus, vēsta Skaties.lv.

Valstī trūkst pedagogu un informācijas tehnoloģiju speciālistu, tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija vēlas sākt ar šīm profesijām. Ja studenti nosacījumam nepiekrīt un pēc studiju beigšanas ieplānojuši ko citu, viņiem nāksies atmaksāt studijām iztērēto valsts naudu.

"Ļoti bieži viņi pabeidz un dodas uz ārzemēm. Protams, ka brīvas pasaules pilsoņi to drīkst darīt, bet, no otras puses, ja valsts ir dotējusi viņa studijas, būtu jābūt arī kādai atbildībai," paskaidroja izglītības ministre Inga Šuplinska.

Pēc diploma saņemšanas jaunais pedagogs vai IT speciālists strādās vietā, kur viņš ir vajadzīgs.

Studenti iebilst

Latvijas Studentu apvienība neuzskata, ka tādi noteikumi atrisinās darba roku trūkuma problēmu valstī.

"Mēs saprotam šo vajadzību, ka valstij ir nepieciešami gan IT speciālisti, gan pedagogi, bet, mūsuprāt, šis nav mehānisms, kā to risināt. Tas ir mūs ierobežojošs un pātagas mehānisms. Te vajadzētu drīzāk raudzīties uz mērķstipendiju izveidošanu. Skatīties uz iespēju, piemēram, nodrošināt prakses iespējas, lai students būtu ieinteresēts tur darboties," savu viedokli pauda LSA prezidente Justīne Širina.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Šuplinska piedāvā ieviest "atstrādāšanu" Latvijā budžeta vietu studentiem

Ideja nav jauna. Līdzīga kārtība izstrādāta medicīnas nozarē – pēc valsts apmaksātas rezidentūras ārstiem trīs gadus jānostrādā valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādē. To pašu termiņu – trīs gadus – Šuplinska minēja arī piedāvājumā par jaunajiem noteikumiem pedagogiem. Politiķe ir gatava pretestībai.

"Pretestība ir pilnīgi par visu, par jaunām iniciatīvām, īpaši, ja cilvēkam jāmaina domāšana. Īstenībā šādu rīku vispār nevajadzētu ieviest, jo demokrātiskā sabiedrībā katram būtu jāatbild par to, kāds ir viņa pienesums valstī, kurā viņš dzīvo," skaidroja Šuplinska.

Iespējams, jaunās prasības stāsies spēkā jau nākamgad.

Ziņu lente
0