Pensiju fondi pazaudējuši 100 miljonus eiro, neko neieguldot Latvijas ekonomikā

CC0 / pixabay / Диаграммы
Диаграммы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensiju fondi, kuri vada Latvijas 2. pensiju līmeņa uzkrājumus, neiegulda līdzekļus pašmāju ekonomikā, lielākā daļa investēta ārzemēs, savukārt pērn tirgos notika augsta turbulence, kura noveda pie 100 miljonu eiro zaudējumiem.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Latvijas iedzīvotāju ieguldījumi 2. pensiju līmenī šodien sastāda apmēram četrus miljardus eiro, tos vadošie fondi iegulda naudu lielākoties ārzemju aktīvos, Latvijas ekonomikā tiek investēta vien neliela daļa, pastāstīja LTV7 raidījuma "Dzīve šodien" intervijā Signet bankas vadītājs Roberts Idelsons.

Latvijā 35% darbinieka algas nonāk sociālās apdrošināšanas budžetā: 20% aiziet pensijā – 14% pirmajam pensiju līmenim, 6% – otrajam. Par pirmo līmeni atbild Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, tā arī izmaksā pensijas sirmgalvjiem. Otrais pensiju līmenis ir nodots privāto fondu pārraudzībā, kādā fondā ieguldīt naudu, cilvēks izvēlas pats. Pensiju sistēmas otrajam līmenim pieslēgti 1,29 miljoni Latvijas iedzīvotāju, kuri strādā un maksā sociālo nodokli.

Латвиец читает журнал в поезде - Sputnik Latvija
Nevajag šokēt iedzīvotājus: Labklājības ministrija nepiekrīt pensiju prognozēm

Pensiju naudu uzraugošie fondi lielākoties investē līdzekļus ārzemēs.

"Es teiktu, ka tie ir visdrošākie ieguldījumi, kādi vien var būt, jo tā ir milzīga diversifikācija: šos ieguldījumus veic ļoti lielā kompāniju un dažādu pasaules indeksu skaitā, tie tostarp ir arī ieguldījumi dārgmetālos," pastāstīja Idelsons.

Pēc viņa sacītā, Latvijas ekonomikā pensiju fondi investē mazāk aktīvi, tikai neliela daļa no šiem četriem miljardiem ir ieguldīta pašmāju kompānijās, akcijās un obligācijās.

Turklāt, saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem, pērn otrā līmeņa pensiju plāni parādīja negatīvu ienesīgumu – mīnuss 4%. Visvairāk cietuši aktīvie pensiju plāni, kuros iedzīvotāju iemaksas iegulda pasaules uzņēmumu akcijās un valstu obligācijās.

Taču, eksperts mierina, tas nenozīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem nav no kā maksāt pensiju – atsevišķos periodos ieguldījumu ienesīgums var būt negatīvs, taču ilgtermiņa perspektīvā pensiju fondi uzrāda nesliktus rezultātus – no 3 līdz 5,5% gadā.

Кошелек - Sputnik Latvija
Jurists: cīņa ar skaidro naudu satricinās Latvijas nabadzīgāko iedzīvotāju slāni

"Ja runājam par pērno gadu, tas finanšu tirgos bijis pietiekami sarežģīts, laikam, sarežģītākais kopš 2008. gada, un, vispār runājot, praktiski visi aktīvi, kuros tika ieguldīta pensiju nauda, uzrādīja negatīvu rezultātu. Taču tas bija pietiekami nenozīmīgs – daži krituma procenti, atkarībā no tā, kur šī aktīvu klase tiek ieguldīta. Šī gada pirmajos trīs mēnešos visi šie zaudējumi jau sen ir segti," paziņoja Idelsons.

Viņš paziņoja, ka pensiju fondi, kuri strādā ar otrā līmeņa pensiju naudu, "10 gadu, 20 gadu perspektīvā – ilgtermiņa perspektīvā – tie visi uzrāda ilgtermiņa rezultātu, jeb 3, 4, 5, 5,5% gadā, kas, vispār runājot, nav slikts rādītājs".

Pēc Idelsona domām, pensiju nauda Latvijā strādā efektīvi, un uztraukumam nav pamata.

Ziņu lente
0