Latvijas iedzīvotāja nopirka mašīnu Lietuvā par skaidru naudu un saņēma 3000 eiro sodu

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests kļūdas pēc piemēroja sodu Latvijas pilsonei par mašīnas iegādi par skaidru naudu, taču atzina sava lēmuma prettiesiskumu.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests piemēroja 3000 eiro sodu Latvijas pilsonei, kura iegādājās mašīnu Lietuvā par skaidru naudu. Sodu izdevās atcelt tikai pēc jurista apstrīdējuma, raksta avīze Dienas Bizness.

Kā pastāstīja advokāte Marita Klikiča, kura arī sagatavojusi apstrīdēšanu, viņas kliente nopirka Lietuvā automobili par 20 tūkstošiem eiro. Mašīnas reģistrācijas laikā CSDD sieviete godīgi norādīja, ka mašīnu nopirkusi par skaidru naudu, pēc kā viņu uzaicināja ierasties VID, savukārt vēlāk viņa saņēma paziņojumu par sodu, jo it kā pārkāpusi skaidras naudas izmantošanas ierobežojumus. Šodien Latvijā skaidras naudas izmantošanas robeža personām, kuras nenodarbojas ar saimniecisko darbību, ir 7200 eiro.

Кошелек - Sputnik Latvija
Jurists: cīņa ar skaidro naudu satricinās Latvijas nabadzīgāko iedzīvotāju slāni

Taču šie nosacījumi darbojas tikai Latvijā, bet darījums noticis Lietuvas teritorijā. Rezultātā sievietei izdevās apstrīdēt sodu un atgriezt naudu.

Juriste pieļauj, ka ne visi ārzemēs automobiļus par skaidru naudu nopirkušie zina par to, ka Latvijā pastāvošie ierobežojumi netiek piemēroti kaimiņvalstu darījumiem un iesaka pievērst tam uzmanību un VID pretenziju gadījumā apstrīdēt sodus.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Latvijas Finanšu ministrija vēlas vēl vairāk ierobežot skaidras naudas norēķinus Latvijā un daļēji tās piedāvājumus Saeima jau ir atbalstījusi. Aprīļa sākumā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Nodokļu un nodevu likuma grozījumus, kuri paredz skaidras naudas norēķinu aizliegumu nekustamā īpašuma darījumos. Sākumā Finanšu ministrija piedāvāja ierobežot arī skaidras naudas norēķinus transportlīdzekļu iegādes darījumos un samazināt skaidras  naudas norēķinu limitu no 7200 līdz 3000 eiro, taču Saeima pagaidām neatbalsta šādu soli.

Ziņu lente
0