Kas sagaida Zaķusalu: Rīgas domes komiteja devusi zaļo gaismu apbūvei

Панорама Риги
Панорама Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad Zaķusalas krastmalā parādīsies pirmās dzīvojamās mājas un kā plānots labiekārtot atpūtas zonu rīdziniekiem.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Nākotnē Rīgas Zaķusala izskatīsies absolūti savādāk. Saskaņā ar lokālplānojuma plānu, kuru atbalstīja Rīgas domes komiteja, tuvāko gadu laikā salai jākļūst par rīdziniekiem pievilcīgu vietu dzīvošanai un atpūtai, vēsta kanāls TV3.

Šobrīd Zaķusalas teritoriju starp Salu tiltu un televīzijas torni klāj krūmi, taču drīzumā šeit jāsākas būvdarbiem. Lokālplānojums balstās uz 2016. gad konkursā uzvarējušo projektu, kurā akcents tiek likts uz Zaķusalas dzīvojamā rajona un atbūtas vietas potenciālu.

У заброшенного дома на углу улиц Бривибас и Миера используется только первый этаж - Sputnik Latvija
Četrus graustus Rīgā izremontēs piespiedu kārtā

Saskaņā ar projektu, Daugavas krastmalu pielāgos gājējiem un velosipēdistiem, savukārt pie Mazās Daugavas saglabās dabisko krastmalu.

Tiek plānota jaukta tipa apbūve: šeit būs gan dzīvojamās, gan biroju ēkas. Sākumā tika paredzēts būvēt vismaz 24 stāvu augstus debesskrāpjus, taču šobrīd projektā dominē sešu stāvu ēkas un atsevišķas mājas ar 12 un 17 stāviem. Teritorijas attīstītājs būs būvfirma "Merks", kura sāks darbu ar jaunas ielas būvniecību, kura virzīs satiksmi vairāk salas iekšienē.

"Sāksim no salas tālākā gala, tur būs dzīvojamās ēkas sākumā. Tad mēs pamazām virzīsimies uz Salu tilta pusi. Tātad, būs jaunā iela, sabiedriskais transports un krasti. Man šķiet, tā būs brīnišķīga pastaiga cilvēkiem," pastāstīja projekta vadītāja Ieva Lāce.

Pirmās mājas būs gatavas 2022. gadā, savukārt attīstības vīzija izstrādāta tuvākajiem 25-30 gadiem.

"Attīstītājs atdod pilsētai pilnībā izbūvētu un ekspluatācijā nodotu ielu un tikai tad pašvaldība dod iespēju attīstīt tālāko teritoriju un izbūvēt krastmalu.

Un tad ir otra daļa, kas ir apstādījumu teritorija un kas ir pašvaldības īpašums, kas ir attīstāms kā parka un publiskās ārtelpas teritorija. Paredzētas vietas kuģīšu piestātnēm, lai sala būtu sasniedzama arī ar ūdens satiksmes līdzekļiem," atzīmē Rīgas domes Pilsētvides attīstības pārvaldes Lokālplānojuma nodaļas vadītāja vietas izpildītāja Zinta Miķelsone.

Вид со двора на аварийный дом на улице Миера - Sputnik Latvija
Grausti ienesuši Rīgai 2,5 miljonus eiro

Aktīvisti augsti vērtē šo projektu, ja, protams, papīrā norādītais tiks īstenots.

"Ūdens malu atdošana cilvēkiem, domas par ūdens transporta attīstīšanu ir diezgan pareizas. Arī iezīmēts velotransports. Arhitektu vīzija ir pozitīvākas pilsētas virzienā," norādīja apvienības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Māris Jonovs.

Grandiozi attīstības plāni paredzēti arī citām salas daļām. Blakus Sabiedriskās televīzijas ēkai plānots uzcelt vēl vienu debesskrāpi, savukārt televīzijas tornis, kurš ir viena no augstākajām ēkām Eiropā, pēc rekonstrukcijas pārvērsies ienesīgā tūrisma objektā.

Ziņu lente
0