Īpaša vieta īpašiem cilvēkiem: kā kafija palīdzēs uzveikt stereotipus

© Sputnik / Sergey MelkonovКоманда Cafe RB
Команда Cafe RB - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā tiek atvērta kafejnīca, kurā strādās cilvēki ar intelektuālo atpalicību; projekta autori ir pārliecināti, ka šāds darbs palīdzēs viņu aizbilstamajiem labāk integrēties sabiedrībā, savukārt cenas solās būt demokrātiskas.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Rīgā, Bruņinieku ielā 63 jau tiek pabeigts RB Cafe remonts, kura devīze ir "Īpaša vieta īpašiem cilvēkiem". Kas tad tur ir tik īpašs?

Galvenais ir spert pirmo soli

Jau ceturtdaļgadsimtu Rīgā darbojas labdarības organizācija "Rūpju bērns", kura palīdz cilvēkiem ar intelektuālo atpalicību. Katru dienu tajā nodarbojas vairāk nekā 200 cilvēku, tostarp ar iedzimto Dauna sindromu un autismu. "Rūpju bērna" vadītājs Māris Grāvis un viņa domubiedri jau sen nodarbojas ar to, kā lai šādiem cilvēkiem labāk palīdz.

Pirms kāda laika organizācija "Rūpju bērns" sagatavoja Eiropas projektu: atvērt kafejnīcu, kurā strādātu tikai cilvēki ar zināmām smadzeņu attīstības problēmām. Un izdomāja nosaukumu – RB Cafe: pirmie burti ir kā organizācijas nosaukumā. Beigās "Rūpju bērns" saņēma finansējumu no Altum sistēmas, kura palīdz sociālajiem uzņēmumiem attīstīties un nodarboties ar dažāda veida labdarību.

© Sputnik / Sergey MelkonovCafe RB telpās darbs rit pilnā sparā
Īpaša vieta īpašiem cilvēkiem: kā kafija palīdzēs uzveikt stereotipus - Sputnik Latvija
Cafe RB telpās darbs rit pilnā sparā

Altum kompensēs visus kafejnīcas izdevumus divu gadu garumā. Pēc tam projekta ietvaros kafejnīcai jāstrādā vēl piecus gadus, taču pašai.

"Visa programma ir aprēķināta uz septiņiem gadiem. Un projekta ideja – atbalstīt kafejnīcu, jeb - "īpašo cilvēku" darbu, ir tikai sākumposmā. Tur ir visa tā jēga. Eiropā ir daudz dažādu palīdzības projektu cilvēkiem ar ierobežotām iespējām ir paredzētas un noteiktu laiku – tikai, lai mudinātu viņus virzīties uz priekšu.

Un šo kafejnīcu mēs atveram tostarp tāpēc, lai pierādītu: cilvēki ar invaliditāti var un viņiem ir jāstrādā, jo viņi no mums un jums, patiesībā, īstenībā neatšķiras tik lielā mērā," stāsta Sputnik Māris Grāvis.

Kad ir lieta – ir arī attīstība

Latvijā no ir no 11 līdz 16 tūkstošiem cilvēku ar intelektuālo atpalicību. Vai tas ir daudz vai tomēr maz – grūti sacīt. Saskaņā ar Eiropas statistiku, skaitās, ka sabiedrībā cilvēki ar intelektuālo atpalicību sastāda apmēram 3%. iemesli var būt dažādi – dažkārt pie vainas ir gēni, dažkārt, piemēram, dzemdību trauma.

Инвалиды в колясках - Sputnik Latvija
Eurostat: invalīdu skaits Latvijā sastāda 41% iedzīvotāju

Strīdīgs jautājums ir arī tas, vai Latvijā pieaug autistu skaits. Nav izslēgts, ka tagad vienkārši ir iemācījušies atpazīt šo normas novirzi.

Bet organizācija "Rūpju bērns" jau sen pierāda, visiem visdažādāko projektu ietvaros, ka cilvēki ar intelektuālo atpalicību – iedzimtu vai gūtu no kaut kādām traumām – var būt sabiedrībai noderīgi un pelnīt sev naudu.

Rīgā "Rūpju bērnam" ir pieci dienas centri, kur nāk cilvēki ar noteiktām problēmām: vieni dzīvo paši pa sevi, citi – ģimenēs. Šādos centros šie cilvēki nodarbojas ar dažādām interesantām lietām, piemēram, ir specializēta koka meistardarbnīca, kur interesanti ir gan jaunekļiem, gan jaunietēm.

© Sputnik / Sergey MelkonovCafe RB komanda
Īpaša vieta īpašiem cilvēkiem: kā kafija palīdzēs uzveikt stereotipus - Sputnik Latvija
Cafe RB komanda

Vēl "Rūpju bērns" īsteno programmu, kuras ietvaros apmāca jauniešus ar invaliditāti dzīvot atsevišķi no ģimenēm. Šīs programmas ietvaros pat ir iespējams panākt, lai cilvēks saņem dzīvokli vai istabu. Tur cilvēki ar zināmām attīstības problēmām var dzīvot paši, un viņus ik pa laikam pieskata speciālisti, jo, pēc Māra Grāvja sacītā, "Rūpju bērna" klienti nebūt ne vienmēr ir jāpieskata pastāvīgi.

"Vairums cilvēku dzīvo stereotipu gūstā, ka, piemēram, cilvēks ar Dauna sindromu vai autists nespēj dzīvot viens, jo var kaut ko nodedzināt, applūdināt, uzspridzināt, traumēt sevi un tamlīdzīgas lietas. Nebūt nē!

Šie cilvēki, atkārtošu, ir gandrīz tādi paši kā mēs – viņi visi tieši tāpat visu saprot, viņiem ir tādi paši refleksi, jūtas un vēlmes kā mums. Šādiem cilvēkiem vienkārši ir nepieciešams kāds, kurš spētu nedaudz piepalīdzēt tiem un sniegt kaut kādus padomus.

Un, ticiet man, ceturtdaļgadsimta laikā, kuru mūsu centrs pastāv, es, godīgi sakot, pat neatceros, ka ar mūsu cilvēkiem  bērnudārzā vai skolā notiktu kaut kas slikts," saka Māris Grāvis.

Pēc viņa sacītā, lielākā problēma ne tikai šādiem īpašiem cilvēkiem, bet arī visiem pārējiem ir tajā, ka dažkārt vienkārši nav ar ko sevi nodarbināt. Svarīgi, lai cilvēkam pastāvīgi būtu kaut kas darāms. Turklāt, cilvēki ar Dauna sindromu un autisti nevis vienkārši var, bet viņiem ir jāattīstās: tad viņi ar gribas spēku un pateicoties smadzeņu aktivitātei maksimāli spēs sasniegt citu cilvēku līmeni.

© Sputnik / Sergey MelkonovCafe RB telpās darbs rit pilnā sparā
Īpaša vieta īpašiem cilvēkiem: kā kafija palīdzēs uzveikt stereotipus - Sputnik Latvija
Cafe RB telpās darbs rit pilnā sparā

Būs garšīgi un pieejami

"Tad nu lūk, par kafejnīcu. Mēs to īrējam, kā jebkurš cits uzņēmums. Jo mūsu cilvēki ir tādi paši, kā visi pārējie. RB Cafe būs atvērta visiem – kā jebkura cita kafejnīca. Starpība mūsu kafejnīcā ir tikai tajā, ka vairāk nekā 90% visu darbu veiks mūsu organizācijas klienti. Un pārējie 10% - tā ir neliela palīdzība viņiem no mūsu speciālistu puses.

Sāksim darbu ar to, ka pārdosim konditorejas izstrādājumus. Visu taisīsim pašu rokām: mūsu centrā jau sen notiek konditoru apmācības nodarbības.

Attiecībā uz cenām, plānojam tās noteikt visnotaļ demokrātiskā līmenī, piemēram, lielais tortes gabals un kafija maksās ap 2,50 eiro. Tāpēc, draugi, nāciet ciemos. Jums pie mums noteikti patiks. Mēs cītīgi strādāsim," saka Māris Grāvis.

© Sputnik / Sergey MelkonovCafe RB telpās darbs rit pilnā sparā
Īpaša vieta īpašiem cilvēkiem: kā kafija palīdzēs uzveikt stereotipus - Sputnik Latvija
Cafe RB telpās darbs rit pilnā sparā
Ziņu lente
0