Latvija atteiksies no diviem apdrošināšanas groziem jau pirms Līgo svētkiem

© Sputnik / Sergey MelkonovБывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле
Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi likumdošanā, iespējams, tiks iesniegti izskatīšanai valdībā jau maija sākumā.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Veselības ministrija sadarbībā ar Labklājības ministriju un Finanšu ministriju izstrādā grozījumus likumā par veselības aprūpes finansēšanu, lai atteiktos no divu pakalpojumu grozu ieceres, vēsta Jauns.lv.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško pastāstīja, ka grozījumi likumdošanā, iespējams, tiks iesniegti izskatīšanai valdībā jau maija sākumā, bet spēkā stāsies pirms Līgo svētkiem.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи - Sputnik Latvija
Čakša paziņoja, ka vienmēr uzstājusies par vienu medicīnisko pakalpojumu grozu Latvijā

Veselības ministres Ilzes Viņķeles piedāvājumi sakarā ar izmaiņām apdrošināšanas sistēmā paredz vienota medicīnisko pakalpojumu groza ieviešanu. Šim nolūkam plānots par vienu procentpunktu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas alternatīvajiem nodokļu režīmiem – mikrouzņēmumiem, honorāru saņēmējiem, pašnodarbinātajiem un patentu maksātājiem.

Veselības ministrijas aprēķini liecina, ka iemaksu palielināšana par vienu procentpunktu ienesīs veselības aprūpes budžetā aptuveni 6 miljonus eiro.

Tiem, kuri nemaksā sociālās apdrošināšanas iemaksas, plānots ieviest obligāto apdrošināšanas maksājumu 43 eiro apmērā gadā.

No 1. janvāra Latvijā bija jāstājas spēkā tā saucamajai divu grozu sistēmai, kas saista piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgajām iestādēm neizdevās sakārtot datu bāzes darbu, tāpēc tika pieņemts lēmums atlikt reformu par pusgadu. Ilze Viņķele jau iepriekš norādīja, ka iebilst pret divu grozu sistēmu un viņa centīsies panākt tās atcelšanu.

Ziņu lente
0