Rigvir nāksies atmaksāt valstij visas kompensācijas

© Pexels / PixabayКупюры евро и калькулятор
Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SIA Latima, kas reģistrēja Rigvir, nāksies izmeklēt laboratorijas pētījumos konstatētās neatbilstības iemeslu un novērst to.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Nacionālais veselības dienests, (NVD) pieprasījis no SIA Latima – medikamenta Rigvir reģistrācijas apliecības īpašnieka – atmaksāt nekvalitatīvo zāļu kompensēšanai izlietoto valsts finansējumu, vēsta mixnews.lv.

Kā norāda NVD, ņemot vērā, ka Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pierādītas neatbilstības konstatētas četrās Rigvir zāļu sērijās, atmaksa valsts budžetā jāveic par minēto sēriju zālēm, kuru iegādes izdevumi kompensēti no valsts budžeta.

Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Ūdens ar citrona garšu: laboratorija pārbaudījusi ārstniecības līdzekli Rigvir

Pagaidām nav zināms, par kādu summu ir runa – NVD vēl nav noslēgusi aprēķinus.

Iepriekš vēstīts, ka preparāts Rigvir bija iekļauts kompensējamo zāļu sarakstā, taču, kad noskaidrojās, ka vīrusa ECHO-7 koncentrācija tajā ir daudz mazāka, nekā apgalvots, reģistrējot farmaceitisko līdzekli, tā izplatīšana Latvijā tika apturēta. Turklāt NVD nolēma svītrot Rigvir no valsts kompensējamo zāļu saraksta. Preparāts Rigvir tika reklamēts kā pirmais vīruss pasaulē, kas tiek izmantots klīniskajā praksē agresīvāko onkoloģisko slimību formu – melanomas un aizkuņģa dziedzera vēža ārstēšanai.

2017. gadā profesionālās ārstu organizācijas (tostarp arī Latvijas Onkologu asociācija) nosūtīja Veselības ministrijai vēstuli, kurā lūdza dzēst Rigvir no kompensējamo zāļu saraksta un valsts medikamentu reģistra, kā arī pārskatīt oficiālo melanomas ārstēšanas protokolu, kas paredz Rigvir lietošanu – preparāta efektivitāte nav pierādīta. Tomēr Veselības ministrija uz ārstu lūgumu nereaģēja.

Marta vidū kompānija Rigvir paziņoja, ka aptur preparāta ražošanu Latvijā tā nerentabilitātes dēļ.

Ziņu lente
0