Mediķi atraduši piecdesmit kļūdas e-veselības sistēmā

CC0 / pexels / Учеба
Учеба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trūkumus cerēja novērst e-veselības projekta trešās kārtas īstenošanas laikā, taču tā apturēta pēc Veselības ministrija lēmuma.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Ģimenes ārsti, slimnīcu pārstāvji un citi veselības nozares darbinieki atklājuši un aicinājuši novērst vairāk nekā 50 kļūdas elektroniskās veselības aprūpes sistēmā (e-veselība), vēsta LTV.

Ceturtdien, 4. aprīlī, E-veselības lietotāju padome sapulcējās savā pirmajā sēdē.

Медик в кабинете - Sputnik Latvija
Viņķele apturējusi e-veselības izstrādi

Pirmām kārtām sēdē apsprieda asinsanalīzes. Ģimenes ārsti pauda cerību, ka analīzes kādreiz būs redzamas sistēmā. Šobrīd laboratorijas sūta tās elektroniskā veidā gan pacientiem, gan pašiem ārstiem, taču tie ir jāieraksta e-veselībā, kur tos varēs redzēt jebkuri ārsti-speciālisti, saka ģimenes ārsts Andris Baumanis.

Tāpat mediķi gaida, kad beidzot sāks strādāt vakcinācijas sadaļa, lai ziņas par potēm atrastos sistēmā, nevis tikai pošu pasē, kuru cilvēki var aizmirst mājās.

Taču visvairāk cilvēki gaida to brīdi, kad platforma "iemācīsies" lasīt, analizēt un uzglabāt ziņas no tām sistēmām, ar kurām ārsti strādā savās praksēs.

Tās ir tikai trīs no vairāk nekā 50 atklātajām problēmām. Nacionālā veselības dienesta direktora vietnieks Edgars Labsvīrs atzina, ka daļu trūkumu izdosies novērst, kā saka, ar mazām asinīm, piemēram, standartizējot medikamentu nosaukumus. Tas tiks apmaksāts no paša dienesta budžeta, vai arī no ES programmu līdzekļiem.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
E-veselība bez maksas nestrādā: par ko maksā ārsti

Citus trūkumus cerēja novērts e-veselības projekta trešās kārtas īstenošanas gaitā, kurai plānots iztērēt vēl 5 miljonus eiro. taču veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!") apturēja projekta trešo kārtu, kamēr nekļūs skaidrs un saprotams, ka šos 5 miljonus eiro beigās saņems sistēmas gala lietotājs.

E-veselības sistēmas ieviešana bija viena no galvenajām veselības ministres Andas Čakšas prioritātēm, kā arī lūzuma punkts Veselības ministrijas un ģimenes ārstu konfliktā, kuri bija pārliecināti, ka programma nepalīdzēs ārstiem, bet gan sarežģīs tiem dzīvi un samazinās darba ātrumu.

Pēc gada kopš programmas izmantošanas sākuma ārsti saka, ka e-veselība joprojām strādā drausmīgi: tehnisko trūkumu dēļ nav iespējams izrakstīt speciālistu nosūtījumus un pievienot analīžu rezultātus, sistēmā ir nepilns, haotisks un lietošanai neērts diagnožu saraksts un tā tālāk.

Kopsumma, kura piešķirta elektroniskās veselības aprūpes sistēmas izstrādāšanai, kuru līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, sastāda 10,2 miljoni eiro.

Ziņu lente
0