Politika

Nepielīdziniet agresoru uzvarētājam: Pimenovs pasniedza deputātiem vēstures stundu

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasОрдена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны
Ордена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igors Pimenovs ir pārliecināts, ka grozījumi par PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu aizliegšanu publiskos pasākumos balstās uz apzinātas vēstures sagrozīšanas un aizvaino tos, kas cīnījās ar nacismu un uzvarēja.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Grozījumu apspriešana, kuri paredz padomju un nacistu formastērpu aizliegumu masveida pasākumos, Saeimā izvērsās asā vēstures diskusijā.

Visemocionālāko reakciju izraisīja "Saskaņas" deputāta Igora Pimenova uzstāšanās, kurš kritizēja ne tikai grozījumus, bet arī to iniciatoru piegājienu.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Eirodeputāte no Latvijas: pie mums drīkst brīvi paust nacistiskus uzskatus

Iepriekš kļuva zināms, ka, neskatoties uz Pimenova un citu "Saskaņas" deputātu iebildumiem, Saeima apstiprināja šos grozījumu otrajā lasījumā. Paredzēta izskatīšana trešajā lasījumā.

Pimenova runas tekstu var izlasīt sēdes stenogrammā.

"Šis priekšlikums, protams, nav par tērpu. Šis priekšlikums... tā mērķis ir objektīvi pavisam cits – pielīdzināt komunisma ideoloģiju nacionālsociālisma ideoloģijai.

Šāda attieksme balstās uz apzinātu vēstures notikumu sagrozīšanu, bet, nostiprināta tiesiskajās normās, maldina sabiedrību un aizvaino tos, kuri Otrajā pasaules karā cīnījās pret nacistiem un smagās kaujās viņus uzvarēja," uzsvēra Pimenovs.

Deputāts uzskata, ka likumprojekts tika turpina sabiedrības sašķelšanu.

"Es saprotu, ka tiem, kas bez izmeklēšanas un tiesas bija ieslodzīti koncentrācijas nometnēs, nebija svarīgi, kāds karogs plīvoja virs barakas, – sarkanais ar ugunskrustu baltajā aplī vai sarkanais ar sirpi un āmuru. Var piedot emocionālo attieksmi pret notikumiem un pret vēsturi, kaut emocionālā attieksme vienmēr ir pavirša, tomēr politiķis nevar vadīties ar pārdzīvojumiem, bet gan faktiem un analīzi," paziņoja Igors Pimenovs.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Vecrīgu rotā svastika: zaudētāju maršs un apkaunojums Eiropai

Deputāts uzsvēra, ka starp Padomju režīmu un nacistisko režīmu nebija simetrijas.

"Padomju vēsture bija gan garīga uzplaukuma, gan zaudējumu un krišanas vēsture, gan varoņdarbu, uzvaru, gan zaudējumu vēsture, kļūdu un noziegumu vēsture.

Tomēr nacionālsociālisma vēsturē ir tikai karš, civilo gūstekņu nošaušana un par valsts ideoloģiju pasludinātais šovinisms. Bet pirmām kārtām tas bija drausmīgs karš un tikai karš," paziņoja deputāts.

Pimenovs aicināja neaizmirst, ka, atbalstot šos grozījumu, deputāti pielīdzina agresoru, pret kuru cīnījās visa pasaule, valstij, kura guva vislielākos zaudējumus un uzvarēja.

"Mēs labi zinām, ka tā nebija tikai Padomju Savienība, kas uzvarēja tajā karā. Uz nacionālsociālisma līķa bija daudz ievainojumu un brūču, kas vainoja šo plēsoni, bet nāvīgu brūci tam izdarīja Padomju armija," uzsvēra Pimenovs.

Viņš citēja Vācijas prezidenta Riharda fon Veiczekeru, kurš 1985. gadā paziņoja, ka Molotova-Ribentropa pakta parakstīšana nekādā veidā nemazina nacistiskās Vācijas atbildību par Otrā pasaules kara uzsākšanu: "Taču kara iniciatīva nāca no Vācijas, nevis no Padomju Savienības. Tas bija Hitlers, kurš nolēma pielietot spēku."

"Otrā pasaules kara sākšanās vienmēr paliks saistīta ar Vācijas vārdu, nevis ar Padomju Savienību. Tāpēc starptautiskā tiesa Nirnbergā atzina nacisma režīmu par noziedzīgu, nevis tāpēc, ka Padomju Savienība kopā ar sabiedrotajiem uzvarēja karā un kļuva par Apvienoto Nāciju Organizācijas dibinātāju un ANO Drošības padomes locekli.

Ar skatāmo priekšlikumu tā autori piedāvā Saeimai pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus, kas aizvainos Latvijas sabiedrību un var kļūt par kārtējo starptautisko skandālu, kas padarīs Latvijai tikai lielāku kaunu.

Es aicinu šo priekšlikumu neatbalstīt," noslēgumā sacīja Igors Pimenovs.

Uzstāšanās izraisīja zāles kliedzienu un sašutuma vilni nacionāli noskaņoto deputātu vidū, kuri atbildes runās sāka apstrīdēt Pimenova vārdus, aizvainot viņu un apsūdzēt "Kremļa propagandas" izplatīšanā. Beigās deputāti grozījumu atbalstīja.

Церемония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года - Sputnik Latvija
Tēvijas sardzē: 23. februāris ir svētki tiem, kas ir gatavs cīnīties

Pērn Latvijā tostarp tika izsludināts skandalozais likums par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, kurš pielīdzina Padomju armiju nacistu armijai. Tagad Otrā pasaules kara dalībnieka statuss ir piešķirts valsts pilsoņiem, kuri karoja regulārās militārajās vienībās pret nacistisko Vāciju, un tiem, kas cīnījās pret PSRS.

Saskaņā ar šo likumu, par Otrā pasaules kara dalībniekiem tiek atzīti Latvijas pilsoņi, kuri tādi bija līdz 1940. gada 17. jūnijam, un pastāvīgie republikas iedzīvotāji, kuri legāli ieceļojuši valstī pirms šī datuma. Šis rīkojums faktiski atstāj aiz robežas lauvas daļu padomju veterānu, toties likuma nosacījumi iekļauj uz latviešu SS leģionārus.

Ziņu lente
0