Valsts policija ķeras klāt Latvijas premjera Kariņa sievas darījumiem

© Valsts policijaПолицейский автомобиль
Полицейский автомобиль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāts Aldis Gobzems palūdzis policiju pārbaudīt aizdomīgas manipulācijas ar māju, kura atrodas Rīgā, Skolas ielā 2.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Valsts policija sākusi pārbaudi attiecībā uz premjerministra Krišjāņa Kariņa sievu Andu Kariņu sakarā ar opozīcijas deputāta Alda Gobzema iesniegumu, kurš palūdz tiesībsargājošās iestādes pārbaudīt vienu no Kariņas nekustamā īpašuma darījumiem, vēsta Mixnews.

Gobzema iesniegumā teikts par iespējamu noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī izvairīšanos no nodokļu nomaksas nekustamā īpašuma darījuma ietvaros Rīgā, Skolas ielā 2 – agrāk šajā ēkā atradās kinoteātris "Pionieris".

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Vairāki Saeimas deputāti pieprasa Latvijas premjera Kariņa demisiju

Šo ēku savulaik savā īpašumā ar vairākiem denacionalizācijas procesa pārkāpumiem ieguvis Kariņa vectēvs Vilhelms Nariņš. Vēlāk viņš uzdāvināja ēku savai meitai, jeb Kariņa mātei, savukārt 90. gadu beigās topošais premjers izpirka viņai šo ēku daļās. Īpašuma pārdošana daļās ļāva apiet Rīgas domes pirmtiesības, kura varēja izpirkt kinoteātri. No pirmtiesībām varēja izvairīties arī dāvinājuma gadījumā, taču pārdošana uz visiem laikiem novilka svītru zem šī nekustamā īpašuma denacionalizācijas apstrīdēšanas.

2013. gadā Kariņš uzdāvināja bijušā kinoteātra "Pionieris" ēku ar saimniecības būvēm sievai. Dāvinājuma līgumā fiksēta vērtība 1,32 miljoni latu, kas eiro izteiksmē sastāda 1,878 miljonus.

2014. gada jūlijā Kariņa sieva Anda nodibināja firmu SIA "S2 Rīga", ieguldot tās pamatkapitālā šo nekustamo īpašumu. Jau pēc divām nedēļām divi Kipras ārzonas uzņēmumi Blackmerc Ltd un Maalixo Ltd izsniedza SIA "S2 Rīga" aizdevumus, kuri mērāmi miljonos eiro, nostiprinot tiem Zemesgrāmatā hipotēku attiecīgi 2,754 un 3,594 miljonu eiro apmērā.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
Labāk nekļūs: Latvijas iedzīvotāji netic Kariņa reformām

Tā paša gada oktobrī kompāniju SIA "S2 Rīga" nopirka 2014. gada 23. maijā dibinātā kompānija SIA P.J. Assets 1. Tās īpašnieks – Latvijas pilsonis Jānis Podiņš (dzimis 1956. gadā), nezināmām personām aizņēmās 6,479 miljonus eiro, no kuriem samaksāja par Kariņu īpašuma iegādi 1,878 miljonus eiro. Drīz pēc šī darījuma Anda Kariņa bez kredīta izmantošanas iegādājās daudzstāvu īres namu Rīgas centrā, Tērbatas ielā 13 par 3,375 miljoniem eiro, vēsta Saeimas deputāts Aldis Gobzems.

2018. gadā par SIA "S2 Rīga" 99,99% akciju īpašnieku (tātad, par bijušā kinoteātra un zem tā esošās zemes) kļuva Kipras ārzonas uzņēmums Blackmerc Ltd ar Krievijas pilsoni Mihailu Bivinu tā vadībā. Taču kā reālais Kipras ārzonas uzņēmuma Blavkmerc Ltd beneficiārs skaitās Krievijas pilsonis un Gazprom darbinieks Kirils Silkins. Turklāt, iespējams, viņš ir arī politiski nozīmīgas personas, bijušā Maskavas mēra vietnieka dēls. Un tas jau draud ar Amerikas sankciju pret Krieviju pārkāpšanu.

Deputāts Aldis Gobzems sakarā ar šo kinoteātra pārdošanas shēmu vērsās pēc paskaidrojumiem pie premjerministra Kariņa. Savā prasībā Gobzems pauda šaubas, vai šādā veidā Anda Kariņa piedalījusies noziedzīgā ceļā iegūto līdzekļu legalizācijā Latvijas teritorijā? Ar to, pēc deputāta domām, skaidrojama firmas P.J. Assets 1 un tās vadītāja Jāņa Podiņa parādīšanās pārdošanas shēmā – tā bija "ceļa ielikšana", lai nošķirtu Kipras ārzonas uzņēmumus un Andu Kariņu.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš sagaida visas Eiropas pūliņus cīņā ar naudas atmazgāšanu

Turklāt, iespējams, varēja tikt īstenota izvairīšanās shēma no nodokļu nomaksas.

Tā kā "S2 Rīga" akcija tika pārdotas pēc nominālvērtības, nekustamā īpašuma ieguldīšanā tās sākumkapitālā bija iepriekš izplānota akcija, kura ļāva Andai Kariņai ietaupīt 50 tūkstošus eiro, nenomaksājot:

1) kapitāla pieauguma nodokli 15% apmērā no akciju nominālvērtības un reālās cenas starpības;

2) valsts nodevu par nekustamā īpašuma pārdošanu 2% apmērā no tā reālās cenas vai kadastra vērtības, ja reālā cena ir zemāka par kadastra. Tā kā Skolas ielā 2 esošā objekta kadastra vērtība sastāda 2,316 miljonus eiro, tad Kariņu ģimene likumīgi izvairījās no valsts budžeta nodevām 2% apmērā no tās, jeb 46 338 eiro;

3) valsts nodevu no pilnās kadastra vērtības 1% apmērā, iekļaujot nekustamo īpašumu "S2 Rīga" sākumkapitālā. Novērtējot objektu nevis 2,3, bet 1,8 miljonos eiro, Kariņa ietaupīja 4385 eiro.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Ne visi politiķi Latvijā ir lojāli: Kariņu neiedvesmoja Vīķes-Freibergas piemērs

Ja objekts tiktu pārdots tirgū, tad par to nepilnus 28 tūkstošus latu saņēmusī bēgļu ģimenei no ASV bija jāsamaksā 15% no starpības starp 1,8 miljoniem eiro un summu, kuru mātei samaksāja Krišjānis Kariņš (pēc oficiālā kursa 409 333 tūkstošus eiro). Kapitāla pieauguma nodoklis varēja sastādīt 220 360 tūkstošus eiro. Taču, uzdāvinot objektu sievai un tostarp norādot tā vērtību 1,8 miljonu eiro apmērā, eirodeputāts legāli samaksāja likumā paredzēto nodevu 1000 latu apmērā un minimizēja potenciālo kapitāla pieauguma nodokli. Ja nebūtu atradušies Kipras-Krievijas pircēji, Kariņi maksātu valstij ienākumu nodokli no kadastra un "dāvinājuma" cenas starpības nevis 65,8 tūkstošu eiro, bet gan 220,4 tūkstošu eiro apmērā (2,3 miljoni kadastra vērtība mīnus 1,878 dāvinājuma vērtība = 438 475 tūkstoši eiro kapitāla pieaugums х 15%).

Rezultātā, pateicoties Krišjāņa Kariņa dāvinājumam sievai, un pēc tam tīram un caurspīdīgam Andas Kariņas darījumam ar Jāni Podiņu, kurš piesedza Kipras ārzonas uzņēmumus, Latvija nesaņēma vismaz 270 tūkstošus eiro.

Iepriekš premjerministrs Krišjānis Kariņš noliedza visas apsūdzības, publicējot Facebook lakonisku atbildi, ka, redzi, māja piederēja, jā, sieva to pārdeva, taču nekā pretlikumīga darījumos nav. "Mana sieva pārdeva savas kapitāldaļas, nomaksājot visus nodokļus. Darījums ilga vairākus mēnešus. Vēlos uzsvērt, ka mana sieva darījumā neizmantoja ārzonu uzņēmumus," paskaidroja Kariņš.

Ziņu lente
0