Politika

Ušakovs: lēmumu par manu atstādināšanu pieņemt var, bet "piekaut" nesanāks"

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs uzstāj, ka lēmums par viņa atstādināšanu būs prettiesisks, un sola apstrīdēt to tiesā.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. "Var pieņemt prettiesisku lēmumu par manu atstādināšanu, bet "piekaut" nesanāks," paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs televīzijas raidījumā "900 sekundes".

Kā jau iepriekš paziņojis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) juristi šonedēļ pabeigs pirmdien no Ušakova saņemto atbilžu izvērtēšanu uz jautājumiem par pašvaldības un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" darbu. Pēc tam ministrs pieņems lēmumu par turpmāko rīcību attiecībā uz Ušakovu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ar dzīvesbiedri mītiņā Rātslaukumā - Sputnik Latvija
Pūce pieprasa Ušakova paskaidrojumus, bet Rīgas mērs draud ar tiesu

Rīgas mērs uzstāj, ka lēmums par viņa atstādināšanu būs prettiesisks, un sola apstrīdēt to tiesā, brīdinot par Eiropas mēroga skandālu.

Ušakovs atzīst, ka Rīgas mēra amatā pieļāvis kļūdas, taču, pēc viņa domām, par konkrētajiem 12 pārkāpumiem, uz kuriem norāda VARAM, atstādināt mēru tiesiskā valstī nedrīkst.

Dokumentu izpētes gaitā ministrija noskaidrojusi, ka Ušakovs kā "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētāja pārstāvis nenodrošināja uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu, kā arī, iespējams, pieļāva pārkāpumus "Rīgas satiksme" revidenta apstiprināšanas laikā un nesniedza pēc ministrijas pieprasījuma virkni dokumentu, kuri attiecas uz viņa kā domes priekšsēdētāja kompetenci.

Tāpat ministrija konstatēja iespējamos pārkāpumus Rīgas domes darba organizēšanā – piemēram, ārkārtas sēžu dienas kārtībā tika iekļauta virkne jautājumu (teju līdz 140 vienā sēdē), sēdes tika sasauktas vēlu vakarā vai pat nakts stundās, savukārt atsevišķos mēnešos netika sasaukta neviena kārtējā domes sēde. Tāpat VARAM konstatēja citus pārkāpumus, piemēram, daudzbērnu ģimeņu reģistrācijā un atsevišķu atkritumu savākšanu noteikumu pārkāpumus galvaspilsētā.

"Varbūtība, ka Pūces kungs pieņems prettiesisku, bet tomēr pieņems, lēmumu par manu atstādināšanu, ir augsta," pateica Ušakovs.

Viņš piebilda, ka Rīgas dome ir dāvana valdošajai koalīcijai, jo, lai kas arī nenotiktu koalīcijā, runās par Rīgas domi.

Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
LTV: Ušakovs un Ameriks balotēsies Eiropas Parlamentā

Tāpat viņš atzina, ka "Rīgas satiksmē" ir zināmas problēmas, taču valde strādā, lai nodrošinātu stabilitāti.

Pagājušajā nedēļā Sabiedriskā transporta padome sakarā ar aizdomām par "fiktīviem invalīdiem" mikroautobusos "Rīgas mikroautobusu satiksme" pieņēma lēmumu atlikt 2,2 miljonu eiro dotāciju pārskaitīšanu Rīgas domei par pasažieru-invalīdu pārvadāšanu sabiedriskajā transportā 2019. gada otrajā ceturksnī.

Runājot par sadarbību ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi", Ušakovs paziņoja, ka šajā gadījumā jārunā nevis par zaudējumiem, bet gan par rīdzinieku iespēju izmantot mikroautobusus ar atlaidēm. Ņemot vērā situāciju, maršrutu tīkls tiks pārveidot un atgriezīsies mikroautobusi, kuros ar atlaidēm braukt nedrīkstēs.

Ziņu lente
0