Gan gribas, gan bail: kā deputāti apsprieda pieminekļa Atbrīvotājiem demontāžu

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге
Памятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vieni deputāti piedāvā nojaukt pieminekli, citi – pārdēvēt un padarīt par Okupācijas muzeja daļu; Rīgas mērs Nils Ušakovs uzsver, ka neļaus karot ar pieminekļiem.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē 2. aprīlī sāka izskatīt sabiedrības petīciju ar piedāvājumu nojaukt pieminekli Rīgas un Latvijas Atbrīvotājiem no vācu fašistu iekarotājiem, raksta nra.lv.

Šī iniciatīva savāca vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu portālā Manabalss.lv.

9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā aizsargāt Uzvaras pieminekli Rīgā

Komisijas deputātu viedokļi sadalījās, un viņi vienojās nākošajā sēdē uzklausīt Ārlietu ministrijas, Kultūras ministrijas, Rīgas domes Pieminekļu padomes, Okupācijas muzeja un citu iestāžu viedokļus. Pēc tam deputāti izlems, vai iniciatīvai ir jādod starts.

Deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) uzskata, ka spridzināt šo pieminekli nebūtu pareizi, jo tas sašķeltu sabiedrību un radītu draudus tās drošībai. Pēc viņa domām, tas ir "supersensitīvs" jautājums, tāpēc jārīkojas gudri.

"Uzvaras pieminekļa "spridzināšanas", "demontāžas" un citas taktikas tikai veicinās krievu tautības iedzīvotāju naidu pret valsti. Latvijas drošības jautājuma kontekstā ir jāmeklē citi risinājumi, un es ierosinu, ka šo visu padomju arhitektūras mantojumu kopā ar labākajiem valsts arhitektiem pārveidot par Latviešu tautas okupācijas atceres memoriālu - vietu, kas vienos latviešus, bet vienlaikus arī cienīs padomju arhitektūras mantojumu, lai arī kāds tas būtu," - citē Kaimiņu portāls Jauns.lv.

Kaimiņš ir pārliecināts, ka šāds lēmums nebūs pretrunā ar līgumu ar Krieviju. Sākumā viņš grasās šo lēmumu apspriest frakcijā, un pēc tam iesniegt apspriešanai Saeimā.

Deputāts Andris Skride ("Attīstībai/Par!") piekrīt, ka piemineklis jāpārdēvē, un piedāvā ierīkot tā pazemes telpās interaktīvu muzeja ekspozīciju par "okupāciju".

Politiķis Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība) pauda gandarījumu, ka komisijā tiek izteikti dažādi viedokļi, taču atzīmēja, ka iedzīvotāju iniciatīva skara konkrētu piedāvājumu – demontēt pieminekli, un tas arī ir jāapspriež. Ja demontāžu vairākums parlamentāriešu neatbalstīs, tad varēs izskatīt iniciatīvas.

Татьяна Аркадьевна Жданок - Sputnik Latvija
Ždanoka: Uzvaras pieminekļa nojaukšana novestu pie pilsoniskās konfrontācijas

Artūrs Rubiks ("Saskaņa") uzsvēra, ka pieminekli aizsargā starptautisks līgums. Deputāts uzskata, ka iniciatīva tikai sašķel sabiedrību.

Pēc tam starp Rubiku un Kaimiņu izvērsās polemika. Kaimiņš pieprasīja Rubikam atbildēt, vai, pēc viņa domām, Latvija tika okupēta. Rubiks neatbildēja uz jautājumu un palūdza nepārtraukt viņu.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (Nacionālā apvienība) norādīja, ka petīcijas rosināto jautājumu nevajadzētu saasināt un visu derētu atrisināt civilizētā veidā. Viņa piedāvāja organizēt konferenci šī jautājuma apspriešanai, taču vairākums deputātu viņai nepiekrita. Apspriešana turpināsies nākošajā sēdē.

Neļausim karot ar pieminekļiem

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs savā Facebook lapā atgādināja deputātiem, ka piemineklis Atbrīvotājiem atrodas Rīgas domes valdījumā.

"Piemineklis Atbrīvotājiem Pārdaugavā kārtējo reizi kļuvis par politiķu karalauku. Šajā situācijā vēlos teikt tikai vienu – piemineklis atrodas Rīgas domes valdījumā. Un dome nevienam neļaus to nojaukt. Tā ir mūsu stingra nostāja – karot pret pieminekļiem mēs neļausim!" uzrakstīja Ušakovs.

Sapurināja deputātus

Iniciatīva par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu parādījās portālā Manabalss.lv 2017. gada septembrī un savāca nepieciešamo parakstu skaitu tikai šī gada martā.

Savukārt Latvijas Krievu savienības iniciētā pieminekļa aizstāvju petīcija savāca vairāk nekā 21 tūkstoti parakstu nedēļas laikā. Vakar, plkst. 14:00, Ždanoka iesniedza šo sabiedrības iniciatīvu Saeimā.

Latvijas Krievu savienībā ir pārliecināti, ka pieminekļa aizsardzības petīcija, kura guvusi tik spēcīgu tautas atbalstu, sapurinājusi deputātus un ietekmēja apspriešanu komisijā.

"Var just, ka deputātiem gan gribas, gan bail," - norāda LKS.

Ziņu lente
0