Pacelt algu, lai mazāk jāmaksā: Saeima atbalstīja grozījumus par virsstundām

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima atbalstīja likumprojekta grozījumus, kuri paredz virsstundu izmaksu samazināšanu par 50%, taču ir viens precizējums.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Ceturtdien, 28. martā, Saeima atbalstīja grozījumus, kuri paredz, ka ar ģenerālās vienošanās par algu noslēgšanas gadījumā par virsstundām atļauts maksāt uz pusi mazāk, vēsta Rus.lsm.lv.

Par grozījumiem nobalsoja 60 deputāti, pret uzstājās 29 parlamentārieši.

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Pērkone: Latvijā ir līdz pat 10 tūkstošiem lielas algas, taču nevar atrast darbiniekus

Taču jaunajā likumprojekta redakcijā ir precizējums. Lai samazinātu virsstundu apmaksu, minimālajai algai, kuru izmaksā darba devējs, jābūt par 50% vairāk, nekā valstī noteiktā minimālā alga.

Ja valstī paaugstinās minimālā alga, tad attiecīgi jāmainās arī ģenerālajai vienošanās, palielinot nozares algas. Citādi dokuments zaudēs spēku.

Tagad līdz 2021. gada 1. februārim Latvijas valdībai būs jāizvērtē, kā jaunās likumdošanas normas ietekmēs darbinieku statusu un kā vispār šīs normas varēs izmantot. Pēc izvērtēšanas rezultātu iegūšanas Saeimai prezentēs attiecīgu ziņojumu.

Pagaidām Latvijā par virsstundu darbu visos gadījumos noteikta piemaksa 100% apmērā.

Saskaņā ar Darba likumu, nozares ģenerālo vienošanos noslēdz darba devēji, kuri nodarbina vairāk nekā 50% nozares darbinieku, ja to preču vai pakalpojumu apgrozījums pārsniedz 50% nozares apgrozījuma. Ģenerālā vienošanās ir obligāta visiem attiecīgās nozares darba devējiem un tiek piemērota visiem darbiniekiem.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Kreilis: 2000 eiro alga drīzumā pārstās būt par "kosmosu" Latvijā

Saeimas Sociālo lietu un darba komisija 13. marta sēdē atbalstīja precizētos Darba likuma grozījumus, saskaņā ar kuriem virsstundu darbs var tikt apmaksāts 50% apmērā no likmes.

Iepriekš ziņots, ka, saskaņā ar 2017. gadā portālā CV Market veikto aptauju 470 Latvijas iedzīvotāju vidū, vairāk nekā puse Latvijas nodarbināto iedzīvotāju vispār nesaņem naudu par pārstrādāšanu. Ja par virsstundas arī samaksā, tad visbiežāk to dara transporta, loģistikas, celtniecības un nekustamā īpašuma nozarēs. Asistēšanas, administrēšanas, cilvēkresursu un finanšu jomas darbinieki lielākoties pārstrādā bez samaksas.

Ziņu lente
0