Latvijas CVK vadītāja: nepilsoņiem jāsniedz balsstiesības pašvaldību vēlēšanās

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepilsoņiem jāsniedz balsstiesības pašvaldību, taču ne Saeimas vēlēšanās, uzskata Latvijas CVK jaunā vadītāja Kristīne Bērziņa.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas jaunā vadītāja Kristīne Bērziņa uzstājās par balsstiesību piešķiršanu nepilsoņiem pašvaldību vēlēšanās. Par to viņa paziņoja radio Baltkom ēterā.

"Ja es būtu politiķe, tad ļautu nepilsoņiem balsot pašvaldību vēlēšanās. Es to uzskatu par pareizu. Taču balsošanai Saeimas vēlēšanās viņiem tomēr ir nepieciešama pilsonība," - uzskata Bērziņa.

Viņa atzīmēja, ka katrs var izdarīt izvēli par labu Latvijas pilsonības iegūšanai un iziet naturalizācijas procesu.

"Turklāt vēlēšanas, dalība valsts politiskajā dzīvē var kļūt par motivāciju, lai kļūtu par Latvijas pilsoni," - piebilda Bērziņa.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Bērziņa tika apstiprināta CVK vadītājas amatā Saeimas 21. marta sēdē, līdz šim viņa bijusi komisijas Informācijas nodaļas vadītāja.

Поздравительная открытка в виде паспорта негражданина Эстонии на карте Европы - Sputnik Latvija
Velti rusofobi priecājās: Eiroparlaments atbalstīja balsstiesību piešķiršanu nepilsoņiem

Tajā pašā dienā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis atkārtoti iesniedza Saeimā likumprojektu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem". Tas paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra jaundzimušie nepilsoņu bērni automātiski tiks atzīti par Latvijas pilsoņiem, izņemot gadījumus, kad bērna vecāki izvēlas savam bērnam citas valsts pilsonību. Šobrīd šāda pilsonības piešķiršanas kārtība darbojas Igaunijā.

Nepilsoņi ir pastāvīgi Latvijas iedzīvotāji, kuri ieradušies republikā padomju laikos. Tiem ir virkne tiesību ierobežojumu, tostarp viņi nevar piedalīties vēlēšanās. Šobrīd apmēram 230 tūkstoši Latvijas iedzīvotāji (ap 10% valsts iedzīvotāju) ir nepilsoņi, ik gadu šo statusu saņem vairāki desmiti bērnu. Igaunijā arī pastāv nepilsoņu institūts, taču atšķirībā no Latvijas viņi ir tiesīgi balsot pašvaldību vēlēšanās.

Ziņu lente
0