Eirodeputāte no Latvijas: pie mums drīkst brīvi paust nacistiskus uzskatus

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие легионеров в Риге 16 марта 2019
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirodeputāte no Latvijas Sandra Kalniete atzina 16. marta gājienu par nacistisku un paziņoja, ka tādā brīvā valstī kā Latvija, nevienu par uzskatu paušanu neiesēdinās.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Eirodeputāte no Latvijas Sandra Kalniete, kas pārstāv esošā premjerministra Krišjāņa Kariņa partiju "Jaunā Vienotība", paziņoja, ka Latvijā katrs ir tiesīgs paust savus uzskatus, pat nacistiskus, un kā piemēru minēja 16. marta gājienu.

"Šodien Latvija ir neatkarīga, brīva un demokrātiskā valsts, kur ikviens, vienalga vai viņam ir komunistiski uzskati vai nacistiski uzskati, to mēs 16. martā redzam pie pieminekļa, var atļauties izrādīties, un viņu par to cietumā nesēdina, un ar to Latvija atšķīrās no Krievijas un Baltkrievijas," - paziņoja Kalniete LTV raidījuma "Panorāma" ēterā.

Kalnietes sacītais izraisīja Nacionālās apvienības pārstāvju sašutumu, kuri regulāri piedalās 16. marta gājienā. Tostarp, Jānis Dombrava paziņoja, ka Kalniete zaudējusi saikni ar realitāti un nav cienīga pārstāvēt Latviju Eiropas Parlamentā, kur viņa balotējas jaunam termiņam.

Latviešu leģiona Waffen SS dalībnieku un to atbalstītāju gājiens notiek Rīgā katru gadu. Tas izraisa antifašistu organizāciju neapmierinātību un sašutumu visā pasaulē. Krievijas Federācija uzskata SS leģionāru gājienu Latvijā par kaunpilnu. Iepriekš Krievijas ĀM Cilvēktiesību, demokrātijas un likuma augstākās varas lietu pilnvarotais Konstantīns Dolgovs paziņoja, ka Latvijas varasiestāžu atļauja rīkot SS veterānu gājienus ir pretrunā ar starptautisko likumu un Nirnbergas tribunāla lēmumiem.

Алексей Стетюха - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kino un vācieši: "Propagandisti" SS leģionāru gājienā Rīgā

Jaunais Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš pirms gājiena aicināja valdības locekļus nepiedalīties šajā pasākumā. "Aicināju tos ministrus un Ministru kabineta locekļus, kuri vēlas 16. martā godināt karavīrus, to darīt nevis pie Brīvības pieminekļa, bet Lestenes Brāļu kapos," - pateica Kariņš.

Neviens no ministriem gājienā nebija ieradies, toties pasākumos tika manīts Kariņa padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks, kā arī citi apvienības "Visu Latvijai" - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji – Raivis Dzintars, Jānis Iesalnieks, Aleksandrs Kiršteins un Edvīns Šnore.

Ziņu lente
0