Ūdens ar citrona garšu: laboratorija pārbaudījusi ārstniecības līdzekli Rigvir

© Foto : rigvir.comЛекарство Rigvir
Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja atkārtotas pārbaudes rezultāti būs tādi paši, Rigvir izslēgs no kompensējamo zāļu saraksta un aizliegs pārdot Latvijā.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Vienas Rigvir preparāta partijas pārbaudes rezultāti izrādījušies neapmierinoši, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Zāļu valsts aģentūra nosūtījusi medikamentu uz pārbaudi neatkarīgai britu laboratorijai, kura paziņoja, ka Rigvir vīrusa koncentrācija, kuram būtu jācīnās ar vēža šūnām, ir daudz mazāka, nekā sola ražotājs.

"Salīdzinājumam, jūs pērkat citronu sulu, bet jums pārdod ūdeni ar citrona grašu," - aprakstīja situāciju Zāļu valsts aģentūras laboratorijas darbinieks Guntars Kaspars.

Medikamentu partiju, no kuras tika paņemts paraugs testēšanai, izņēma no pārdošanas. Taču aģentūra atzīmē, ka ražotājs apšauba pārbaudes rezultātus. Līdz ar to Zāļu valsts aģentūra nosūtīja britu laboratorijai trīs dažādu partiju paraugus.

Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

Jauno pārbaužu rezultāti kļūs zināmi marta beigās. Ja tie izrādīsies tik pat slikti, kā pirmie, preparātam draudēs pārdošanas aizliegums Latvijā un izslēgšana no kompensējamo zāļu saraksta.

Rigvir preparāts tika reklamēts kā pasaulē pirmais vīruss, kurš ieviests klīniskajā praksē onkoloģisko saslimšanu agresīvāko formu – melanomas un aizkuņģa dziedzera vēža ārstēšanai. Latvijā tas ir iekļauts kompensējamo zāļu sarakstā.

2017. gadā ārstu profesionālās organizācijas (tostarp Latvijas Onkologu asociācija) nosūtīja Veselības ministrijai vēstuli, kurā palūdza izslēgt Rigvir no kompensējamo zāļu saraksta un valsts zāļu reģistra, kā arī pārskatīt melanomas ārstēšanas oficiālo protokolu, kurš paredz Rigvir lietošanu, jo preparāta efektivitāte nav pierādīta. Taču Veselības ministrija nereaģēja uz ārstu lūgumu.

Pagājušajā nedēļā kompānija Rigvir paziņoja, ka aptur preparāta ražošanu Latvija nerentabilitātes dēļ.

Ziņu lente
0