Latvijā var atkal palielināt PVN vietējiem dārzeņiem un augļiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrs Jānis Reirs solīja, ka līdz nākamā gada beigām 5% PVN likme dārzeņiem un augļiem saglabāsies, taču pēc tam to atkal varētu paaugstināt – iniciatīva par nodokļa samazināšanu nav sevi attaisnojusi.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs skeptiski vērtē ideju paplašināt samazinātās PVN likmes piemērošanu galvenajiem pārtikas produktiem, šī prakse dārzeņu un augļu gadījumā nav sevi attaisnojusi – 2018. gadā budžets nodokļa likmes samazināšanas dēļ nesaņēma 3,8 miljonus eiro, vēsta Dienas Bizness.

No 2018. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim Latvijā darbojas samazināta PVN likme valstij raksturīgiem dārzeņiem un augļiem. No 21% PVN tika samazināts līdz 5%. Šāda nodokļa likme tiek piemērota mazgātiem, attīrītiem un iepakotiem dārzeņiem un augļiem, taču tikai tādā gadījumā, ja tie nav saldēti, sālīti vai žāvēti. Tolaik bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paziņoja, ka pēc 2018. gada pirmā pusgada rezultātiem budžeta ienākumi palielinājās par 12,5 miljoniem eiro, par 4% pieauga nodokļu maksātāju skaits un vairāk nekā par 9% palielinājās līdzekļu apgrozījums dārzeņu un augļu ražošanas nozarē.

Овощной павильон рынка в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas valdība kļūdījusies par 30 milj. eiro aplēsē par PVN samazināšanu dārzeņiem

Taču jaunais finanšu ministrs paziņoja, ka 2018. gadā budžets nav saņēmis 3,8 miljonus eiro PVN samazināšanas rezultātā. Viņš paskaidroja, ka iepriekš dotais solījums tiks izpildīts, un pazeminātā PVN likme būs spēkā līdz 2020. gada beigām, taču tās efektivitāte vēl tiks vērtēta. Taču Reirs uzskata, ka šīs likmes piemērošanā citiem produktiem nav jēgas.

"Varam jau spriest par to, kā būtu, ja šāda samazinātā likme nebūtu, tomēr objektīvs rādītājs ir restorānu bizness, jo restorāni katru dienu iepērk konkrētu daudzumu produktu. Daudzu restorānu pārstāvji atzina, ka pirmajos trijos mēnešos cena samazinājās, bet pēc tam tās atgriezās iepriekšējā līmenī. Tā ir ilūzija, ka samazināto PVN varam piemērot tikai Latvijas precēm, jo tā tiek piemērota gan spāņu tomātiem, gan Holandes gurķiem u.c.," – apgalvoja Reirs.

Optimistiskāk Finanšu ministrijas vadītājs ir noskaņots par PVN likmes samazināšanu restorāniem. Šobrīd ministrs ar nozares pārstāvjiem apspriež to, kā restorāniem iziet no pelēkās zonas, un viens no variantiem paredz PVN likmes samazināšanu – no 21% līdz 12%.

"Sarunās šīs jomas pārstāvji neliekuļo, sakot, ka samazinātais PVN ļaus viņiem mazināt cenas. Restorānu jomas pārstāvji saka, ka uz samazinātā PVN rēķina viņi varēs palielināt algas un novirzīt līdzekļus darbaspēka nodokļiem," atzīmēja Reirs.

Ziņu lente
0