Skandāls LTV: vainīgais noskaidrots, lietā iesaistās specdienests

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasTelekanāla RT ofiss Maskavā
Telekanāla RT ofiss Maskavā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts drošības dienests seko līdzi skandālam Latvijas sabiedriskajā televīzijā, kas nodrošināja studiju Krievijas kanāla Russia Today teletiltam.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. LTV studijas izmantošana Krievijas kanāla Russia Today vajadzībām ir nepieļaujama un rada riskus Latvijas informatīvās telpas drošībai, uzskata Latvijas Valsts drošības dienests (VDD), raksta Skaties.lv

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
"Dara, ko grib": sociālie tīkli par RT un interviju Latvijas televīzijas studijā

Dienests ir informēts par notikušo un šobrīd nodarbojas ar apstākļu noskaidrošanu. Saskaņā ar VDD vērtējumu, šāda prakse, kad valsts budžeta finansēts sabiedriskais medijs sniedz atbalstu medijam, kurš izplata Krievijas propagandu, ir nepieļaujama un ir saistīta ar riskiem Latvijas informatīvās telpas drošībai.

Latvijas sabiedriskā medija sadarbība ar Krievijas propagandas mediju var negatīvi ietekmēt gan konkrētā medija tēlu, gan visas Latvijas starptautisko reputāciju, uzskata VDD.

Vainīgs pieredzējis darbinieks

Tikmēr, neskatoties uz LTV vadības spītīgo klusēšanu, žurnālistiem izdevies izskaitļot, kas varētu būt saistīts ar studijas izīrēšanu Russia Today vajadzībām. Tiesa, tikai retais tic, ka lēmumu šajā jautājuma varēja pieņemt viens cilvēks.

Lai nu būtu kā būdams, "nodevēja" vārds jau ir nonācis presē.

Tiek ziņots, ka par Jāņa Jurkāna intervijas translāciju Krievijas kanālam Russia Today no LTV raidījuma "Panorāma" studijas ir atbildīgs ilgus gadus kanālā nostrādājušais Harijs Lavkinaitis. Savu dalību nenoliedza arī viņš pats, sarunā ar žurnālistiem atzīmējot, ka jau sniedzis visus paskaidrojumus vadībai un izdarījis to atbilstoši iekšējās kārtības noteikumiem, par kuriem viņš ir atbildīgs, taču sīkākus komentārus nesniedza.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Jurkāns: tagad es esmu "Maskavas spalvainā roka"

Atgādināsim, ka LTV vadība noliedz savu saikni ar apsūdzību un apgalvo, ka neko neesot zinājusi nedz par plānoto interviju, nedz par to, kas nomās studiju.

"Ne LTV vadība, ne LTV Ziņu dienesta vadība par šo situāciju informēta nebija," - savā oficiālajā paziņojumā uzsvēra Latvijas Televīzijas pārstāvji. Taču nozares eksperti šaubās, ka translācija varēja notikt bez saskaņošanas ar LTV vadību.

Piemēram, Latvijas Universitātes pasniedzējs un bijušais LTV ģenerāldirektors (vadīja LTV no 1998. līdz 2002. gadam) Rolands Tjarve apgalvo, ka viņa laikos līdzīgas translācijas tika saskaņotas ar vadību.

Ko pateica Jurkāns?

Kamēr specdienesti un LTV vadība pēta situāciju, progresīvā latviešu inteliģence nolēmusi beidzot iedziļināties pašā Jāņa Jurkāna intervijas būtībā. Lielu pārsteigumu,  acīmredzot, daudziem sagādājis fakts, ka nekā krimināla Jurkāna runā nav.

Piemēram, Juristu biedrības vadītājs Aivars Borovkovs joprojām nav atradis pārliecinošus argumentus, par ko tiek kritizēta Jurkāna intervija.

​"Jau otro dienu histēriski pūkaini paziņojumi – es neesmu tāda, es gaidu tramvaju! Kāds varbūt var argumentēti pateikt, ko Jurkāns tādu ir pateicis, ka tāda rosības Zaķusalā un ap to?" pauž nesaprašanu Borovkovs.

Citi komentētāji norāda, ka daudzi pat nav noskatījušies interviju, taču patriotiski noskaņotie latvieši uzskata, ka tur nemaz nav ko skatīties, un studiju nedrīkstēja izīrēt, jo tā ir principa lieta.

​"Kāda gan nozīme kas ir tajā video. Princips," raksta Raimonds.

Daži sociālo tīklu lietotāji atzīmēja arī bijušā Latvijas ārlietu ministra Jāņa Jurkāna labo angļu valodu, kuru var vienīgi apskaust daži mūsu esošie ministri un pat prezidents.

Savukārt profesore un komunikāciju speciāliste Sandra Veinberga pat veltīja šai intervijai veselu analītisku rakstu, kurā preparēja ne vien Jurkāna vārdus, bet pat detalizēti izanalizēja žurnālistes Sofijas Ševarnadzes darbu.

Jāpiebilst, ka Sandra Veinberga dažos punktos pat piekrita Jāņa Jurkāna kritikai un atzīmēja viņa prasmi pārtvert iniciatīvu dialogā.

Pēc tam eksperte pakritizēja Russia Today par jau ierastiem ideoloģiskiem štampiem, bet beigās nonāca pie secinājuma, ka šajā "flegmatiskajā intervijā nebija nekā nedz bīstama, nedz satraucoša". " Tā bija vāja un trafareta kā Brežņeva laika "Vremja" sižets pusdesmitos vakarā. Žēl, varēja taču labāk!" – sarkastiski rezumēja Sandra Veinberga.

Atgādināsim, ka skandalozajā bijušā Latvijas ārlietu ministra Jāņa Jurkāna intervijā tika skarts NATO aktivitātes, Nord Stream 2 celtniecības, kā arī pastāvīgās Krievijas demonizācijas temats.

Pēc Jurkāna sacītā, Latvijas loma globālajā pasaulē ir neizstrādāt savu politiku, bet gan sekot Eiropas Savienības kursam, kurš vienmēr būs pretējs Krievijas kursam. Tāpat viņš atzīmēja, ka ASV nav ieinteresētas vienotas Eiropas armijas izveidošanā.

Situācija ar skandalozo interviju no LTV studijas nonākusi līdz pašai augšai – nākamnedēļ šim jautājumam plānots veltīt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrības lietu komisijas sēdi.

Ziņu lente
0