Tūkstošiem Latvijas pensionāru ir izveidojušies nodokļu parādi

CC0 / freeimages / Пенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensionāra ar pirmo invaliditātes grupu ģimene bija šokēta, uzzinot, ka 2018. gada beigās viņam jāatgriež valstij gandrīz trīssimt eiro.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Nodokļu reformas rezultātā saistībā ar diferencēto neapliekamo minimumu desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju ir izveidojušies nodokļu parādi. Parāds valstij parādījies arī invalīdiem un pensionāriem, lai gan pensiju un pabalstu izmaksu administrē tikai valsts iestādes, raksta nra.lv.

Kā skaidrots Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, parāds izveidojies datu apstrādes kļūdas dēļ, kuri tika nodoti Valsts ieņēmumu dienestam. Kļūda skārusi vairāk nekā sešus tūkstošus pensiju saņēmēju.

Латвийские пенсионеры - Sputnik Latvija
Pensijas vecums Latvijā 2019. gadā pieaugs par trim mēnešiem

Pensionāra ar pirmo invaliditātes grupu ģimene bija šokēta, uzzinot, ka 2018. gada beigās viņš palicis parādā valstij 293 eiro un 18 centus. Viņa meita Natālija vērsās pie Valsts ieņēmumu dienesta un pie reformas autores Danas Reiznieces-Ozoles, un pajautāja, kā tas varēja notikt. Par tēva parādu Natālija uzzināja ieejot elektroniskās deklarēšanas sistēmā, kad noformēja dokumentus pārmaksātā nodokļa atgūšanai par ārstēšanu.

"Tēvs ir pensionārs, nestrādā, jo 2017. gadā nonāca slimnīcā ar insultu, no 2018. gada janvāra viņš atradās slimnīcā, bet aprīlī viņam piešķīra pirmo invaliditātes grupu, piešķīra arī atbilstošos pabalstus kopšanai un transporta pabalstu, ko izmaksā reizi pusgadā. Viņš saņem arī pensiju, bet nekādu citu ienākumu - oficiālu vai neoficiālu - viņam nebija un nav," - stāsta Natālija.

Viņa seko līdzi tēva bankas pārskaitījumiem, un nekādu citu ienākumu pagājušajā gadā viņa kontā nebija.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs šogad ir kļuvis mazturīgāks

Vēlāk noskaidrojās, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra VID sniegusi nepareizu informāciju. Tika nosūtīti kļūdaini dati par 6098 pensijas saņēmējiem. Kļūda skāra tos cilvēkus, kuru pensijas apmērs 2018. gadā ir mainījies, un tos, kuri individuāli pārrēķinājuši pensijas, piemēram, pievienojot papildu uzkrāto stāžu.

"Mēs pašlaik strādājam pie problēmas risināšanas, lai iespējami ātri veiktu labojumus un nosūtītu VID precīzu informāciju," - norādīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste Iveta Daina.

Aģentūra lūdz piedošanu klientiem par sagādātajām neērtībām. Viņiem nav jānāk uz VSAA.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem, iedzīvotāju kopējais nodokļu parāds šobrīd sastāda 3,4 miljonus eiro. Sešiem tūkstošiem iedzīvotāju ir jāatgriež līdz četriem eiro, vēl septiņiem tūkstošiem - līdz piecpadsmit eiro. Valsts ieņēmumu dienests skaidro, ka tie, kuru parāds ir līdz piecpadsmit eiro, var to nemaksāt, jo līdz šai summai nokavējuma nauda netiek iekasēta.

Ziņu lente
0