Latvijā ierosināts aizliegt veterāniem 9. maijā uzvilkt Sarkanās armijas formu

© Photo Алексей ТихомировВетеран в форме Красной армии
Ветеран в форме Красной армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība piedāvā aizliegt publisku pasākumu laikā valkāt Sarkanās armijas, NKVD un nacistiskās Vācijas formu.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izskatīs grozījumus likumā par sapulcēm, gājieniem un piketiem, kas ierosina aizliegt sabiedriskos pasākumos valkāt Sarkanās armijas formu. Grozījumu autors ir Nacionālās apvienības pārstāvis Edvīns Šnore.

"Nacionālā apvienība rosinās aizliegt PSRS armijas formu izmantošanu publiskos pasākumos," -  savā lapā Twitter informēja NA VL-TB/LNNK ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts.

​Runa ir gan par Sarkanās armijas un NKVD, gan par nacistiskās Vācijas formas tērpiem. Par likuma pārkāpšanu paredzēta soda nauda — 700 eiro. JaLatvijas Saeima atbalstīs šos grozījumus, pensionāri nevarēs 9. maijā ierasties pie pieminekļa Atbrīvotājiem Rīgā militārajā formā.

2013. gadā Latvijā tika pieņemts likums, kas aizliedz sabiedriskos pasākumos izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS simbolu un padomju simbolus – arī stilizētā veidā – sirpi, āmuru un piecstaru zvaigzni.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nepārtraukta genocīda virkne: Eiropas tiesa noripojusi līdz Lietuvas līmenim

Pērn Latvijas prezidents Raimonds Vējonis  izsludināja likumu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu valsts pilsoņiem, kuri karoja regulārajās militārajās daļās pret nacistisko Vāciju, un tiem, kas cīnījās pret PSRS. Saskaņā ar šo likumu, par Otrā pasaules kara dalībniekiem tiek atzīti Latvijas pilsoņi, kuri par tādiem kļuva līdz 1940. gada 17. jūnijam, un pastāvīgie republikas iedzīvotāji, kuri legāli ieceļojuši valstī pirms šī datuma. Uz nepilsoņiem šis likums neattiecas.

Par Otrā pasaules kara dalībniekiem netiks atzīti Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas locekļi un tās kara struktūru, slepenās policijas un šī režīma drošības dienestu darbinieki. Šis statuss netiks piešķirts PSRS vai LSSR VDK darbiniekiem, izņemot finanšu un administratīvi-saimniecisko struktūrvienību darbiniekus. Otrā pasaules kara dalībnieka statuss netiks piešķirts personām, kuras notiesātas par noziegumiem pret cilvēci un citiem īpaši smagiem noziegumiem.

Krievijas ĀM aicināja attiecīgās starptautiskās struktūras, tostarp, EDSO, izvērtēt šādu Latvijas varas iestāžu soli. Pēc Krievijas ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas sacītā, tas ir "oficiālās Rīgas plānveida vēstures pārrakstīšanas kurss". 

Ziņu lente
0