Latvijā trūkst darbinieku: gada laikā vakanto vietu skaits pieaudzis par trešo daļu

CC0 / pxhere / Производство бетона
Производство бетона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2018. gadā Latvijā vidēji bija 22,7 tūkstoši brīvo darba vietu, visstraujāk auga pieprasījums pēc iekārtu un mašīnu operatoriem, kā arī pakalpojumu jomā.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Darbinieku trūkums Latvijā ar katru gadu jūtams arvien izteiktāk: 2018. gadā vidēji bija 22,7 tūkstoši brīvo darba vietu – par 33% vairāk nekā 2017. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Gada laikā vakanču skaits privātajā sektorā pieaudzis par 5 tūkstošiem jeb par 45,3% - līdz 15,9 tūkstošiem, savukārt valsts sektorā – par 700 vienībām jeb par 12% - līdz 6,8 tūkstošiem.

Финансы - Sputnik Latvija
Par virsstundu darbu ļaus maksāt pusi likmes

Lielākais darbinieku trūkums tika novērots valsts pārvaldes un aizsardzības jomās – 4,9% brīvo darba vietu, tām seko būvniecība – 3,5%, viesnīcu un ēdināšanas nozare – 3,2%, produkcijas ražošana un pārdošanas sektors – 2,9%, transportlīdzekļu remonts – 2,8%. Visvairāk vakanču bijis Rīgā, bet vismazāk – Vidzemē.

Straujāk pērn pieaudzis pieprasījums pēc mašīnu un iekārtu operatoriem, pakalpojumu sfēras darbiniekiem, kvalificētiem darbiniekiem, amatniekiem un vienkāršo profesiju darbiniekiem.
Salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvijā ir lielākais darbaspēka deficīts – no kopējā darba vietu skaita – 2,3%, Igaunijā – 1,8%, bet Lietuvā – 1,3%.

Latvijā pēdējos gadu desmitos vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Gandrīz 70% uzņēmēju sastapušies ar darbaspēka trūkumu, par ko liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotā aptauja. Tās laikā noskaidrojās, ka visasāk problēma vērojama celtniecībā, pakalpojumu jomā, tirdzniecībā un medicīnā.

Логотип немецкой торговой сети Lidl - Sputnik Latvija
Lidl sola lielas algas

Uzņēmēji ierosina pavājināt valsts kontroli pār darbinieku ievešanu no trešajām valstīm. Patlaban darba devējam, kurš vēlas uzaicināt darbā trešās valsts pilsoni, viņam jāmaksā vismaz vidējā alga Latvijā. Patlaban – 926 eiro pirms nodokļu nomaksas, jeb aptuveni 630 eiro uz rokas. Šo noteikumu ir grūti ievērot jomās, kur vidējā alga ir zemāka nekā vidējā samaksa valstī, piemēram, lauksaimniecībā, zivsaimniecībā un pārstrādes rūpniecībā. Uzņēmēji iesaka maksāt viesstrādniekiem nevis vidējo algu valstī, bet gan vidējo algu nozarē.

Turklāt uzņēmēji cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu: patlaban dokumentu kārtošana ilgst vairākus mēnešus.

Arī starptautiskie eksperti iesaka Latvijai atvērt darba tirgu.

Taču Latvijas varasiestādes pagaidām nav ieklausījušās SVF ekspertu un speciālistu padomos jautājumā par ārzemnieku pieejas atvieglošanu Latvijas darba tirgū. Jāpiebilst, ka Latvijas varas iestādes ir gatavas aicināt darbā ar intelektuālo darbu saistītu profesiju pārstāvjus.

Ziņu lente
0