Lielā diena: Latvija astronomiskā pavasara gaidās

© Sputnik / Sergey MelkonovЦветущая сакура в Парке Победы в Риге
Цветущая сакура в Парке Победы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
20. martā īsi pirms pusnakts iestāsies pavasara ekvinokcija: latviešu tradīcijā astronomiskā pavasara iestāšanās tika plaši svinēta – tā ir Lielā diena.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. 2019. gadā pavasara ekvinokcija iestāsies 20. martā plkst. 23:58 minūtes, šajā brīdī sāksies astronomiskais pavasaris, ziņo Lsm.lv.

Pavasara ekvinokcija ir brīdis, kad saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk ziemeļu puslodē.

Latviešu tautas tradīcijā pavasara ekvinokcijā svinēja Lielo dienu. Brīvdabas muzejā 24. martā no plkst. 12.00 līdz 16.00 tiks rīkoti tradicionālie senlatviešu svētki: ar šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, daždažādām spēlēm un rotaļām.

Воробьи - Sputnik Latvija
Pavasaris nesteidzas: sinoptiķi pastāstīja par laikapstākļiem Latvijā šonedēļ

Tomēr, pēc astronomu datiem, nakts un dienas ilgums izlīdzināsies jau pirmdien, 18. martā. Pēc šī datuma katru nākamo dienu dienas ilgums pieaugs par nepilnām piecām minūtēm.

Vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, dienas ilgums sasniegs 17 stundas, 52 minūtes un 20 sekundes. Tad diena sāks samazināties un 23. septembrī iestāsies astronomiskā rudens. Bet līdz 25. septembrim dina tomēr būs garāka par nakti.

Tiek atzīmēts arī, ka neatkarīgi no tā, vai tas bijis garais gads, vai nē, pavasara ekvinokcija iestājas tieši 20. martā.

Pirmā ekvinokcijas novirze no ierastā datuma XXI gadsimtā ir gaidāma tikai 2096. gadā - tā notiks 19. martā.

Iepriekš sinoptiķi iepriecināja Latvijas iedzīvotājus pavasara prognozi nākamajai nedēļai: debesis noskaidrosies un nokrišņi beigsies.

Tiesa, ievērojamas izmaiņas gaisa temperatūrā nav paredzamas. Pastāv arī bažas, ka nedēļas beigās Latvijai pietuvosies jauns ciklons, kas atnesīs kārtējo nokrišņu porciju un brāzmainu vēju.
Jāatzīmē, ka meteoroloģiskais pavasaris iestājas, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra pārsniedz nulli, bet iz zemāka par +15 grādiem.

Ziņu lente
0