Krievijas Ārlietu ministrija: Eiropai klusējot, Rīga turpina fašistu glorifikāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovСбор участников шествия легионеров
Сбор участников шествия легионеров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija aicina starptautisko sabiedrību – tiesībsargājošās struktūras un Latvijas partnerus ES pievērst uzmanību nacisma apdziedāšanai valstī.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Bijušo Waffen SS leģionāru un viņu piekritēju gājiens Rīgā 16. martā zaimo to cilvēku piemiņu, kuri krituši cīņā ar fašismu, uzsvēra Krievijas Ārlietu ministrija.

"Uzskatām, ka nacistisko noziedznieku slavināšanas kārtējā ciniskā akcija Latvijā ir miljoniem cīņā pret "brūno mēri" kritušo cilvēku piemiņas zaimošana," – teikts KF ĀM vietnē

Krievijas ĀM atzīmēja, ka Latvijas valdība turpina Otrā pasaules kara rezultātu pārskatīšanas kaitīgo līniju, kas ir pretrunā starptautiskajiem tiesiskajiem aktiem un krasi kontrastē ar starptautiskajām tiesiskajām saistībām ar mērķi pretoties neonacistiskajām un ksenofobajām tendencēm.

Krievijas ĀM aicināja starptautisko sabiedrību pievērst uzmanību kliedzošajiem nacisma apdziedāšanas faktiem Latvijā un sniegt tiem pienācīgu novērtējumu.

"Diemžēl tāda reakcijas pasivitāte tikai provocē Latvijas valdību spert tālākos soļus fašistisko noziedznieku glorifikācijai," – teikts paziņojuma noslēgumā.

Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: diskusija par Leģionāru dienu nonākusi strupceļā

Ik gadus 16. martā Rīgā tiek organizēts Waffen SS latviešu leģiona dalībnieku un viņu piekritēju gājiens. Tas rada antifašistisko organizāciju neapmierinātību un sašutumu visā pasaulē. Krievija uzskata SS leģionāru gājienu Latvijā par kauna traipu. Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais cilvēktiesību, demokrātijas un likuma virsvadības jautājumos Konstantins Dolgovs paziņoja, ka Latvijas varasiestāžu lēmums atļaut SS veterānu maršus neatbilst starptautiskajām tiesībām un Nirnbergas tribunāla spriedumiem.

Latvijas jaunais premjerministrs Krišjānis Kariņš pirms gājiena aicināja valdības locekļus nepiedalīties pasākumā.

"11. novembris ir diena, kad godinām Latvijas karavīrus. Aicināju tos ministrus un Ministru kabineta locekļus, kuri vēlas 16. martā godināt karavīrus, to darīt nevis pie Brīvības pieminekļa, bet Lestenes Brāļu kapos," – uzsvēris Kariņš.

Latvijas premjerministri regulāri brīdina ministrus par to, ka pasākumos pie Brīvības pieminekļa piedalīties nevajadzētu, piemēram, 2017. gadā ar šādu lūgumu nāca klajā Māris Kučinskis.

Savukārt 2014. gadā Nacionālās apvienības pārstāvis – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis – Laimdotas Straujumas vadītajā valdībā zaudēja posteni, jo 16. martā devās pie Brīvības pieminekļa.

Ziņu lente
0