Sociālā nodokļa pieaugums Latvijā var skart 70 tūkstošus cilvēku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdošās koalīcijas attīstības komiteja gatavojas sākt diskusiju par veselības aprūpes finansējuma likuma grozījumiem.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele Darba un sociālo lietu komisijas un Publisko izdevumu komisijas kopīgajā sēdē nākusi klajā ar ierosinājumu: visiem, kuri strādā ar speciālajiem nodokļu režīmiem, maksāt sociālo iemaksu 1% apmērā, - tas ļaus atcelt veselības aprūpes pakalpojumu sadali divos grozos, vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Veselības ministrija vērtē, ka patlaban saskaņā ar speciālajiem nodokļu režīmiem (mikrouzņēmumu režīmā, saņem autora honorārus, veic patentu nomaksas utt.), tātad nemaksā iemaksas 1% apmērā, Latvijā strādā aptuveni 70 tūkstoši cilvēku.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи - Sputnik Latvija
Čakša paziņoja, ka vienmēr uzstājusies par vienu medicīnisko pakalpojumu grozu Latvijā

Viņķele uzstāja, ka brīvprātīgās apdrošināšanas iemaksas medicīnas pakalpojumu pilnā groza saņemšanai, ko paredz spēkā esošais likums, nepieciešams pārveidot par sociālā nodokļa obligāto iemaksu 1% apmērā – tas atbrīvos no galvas sāpēm gan ārstus, gan pacientus.

Ja valdošās partijas atbalstīs šo ierosinājumu, grozījumi stāsies spēkā no 2020. gada 1. janvāra, bet šogad sistēma strādās tāpat kā iepriekš – bez diviem medicīnas pakalpojumu groziem. Cilvēkiem ar nelieliem ienākumiem šāda sistēma būs izdevīgāka, jo, piemēram, sezonas strādniekam brīvprātīgā iemaksa 400 eiro apmērā ir vērā ņemama summa, bet sociālās apdrošināšanas iemaksa 1% apmērā naudas izteiksmē būs mazāka, uzsvēra ministre.

No 1. janvāra Latvijā bija jāstājas spēkā tā saucamajai divu grozu sistēmai, kas saista piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgajām iestādēm neizdevās sakārtot datu bāzes darbu, tāpēc tika nolemts atlikt reformu uz sešiem mēnešiem. Atbilstošo likumprojektu Saeima apstiprināja ārkārtas kārtībā 17. janvārī, un 22. janvārī to izsludināja prezidents Raimonds Vējonis.

 

Ziņu lente
0