Dari pats: uz Latvijas robežas ar Krieviju uzstādīti paštaisīti sensori

© Sputnik / Oksana DzadanНа границе Латвии и России
На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži klātbūtnes uztveršanas sensori uz Krievijas un Latvijas robežas bija sastādīti no dažādu ierīču detaļām, kas ļāva krāpniekiem sadārdzināt to iepirkšanas cenu simtiem reižu, uzskata izmeklēšana.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Iekšējās drošības birojs uzsācis kriminālprocesu par krāpšanu un kukuļošanu lielā apmērā, videonovērošanas kameru un sensoru uzstādīšanā uz robežas ar Krieviju, raksta Skaties.lv.

Kā iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Latvijas varasiestādes 11. martā paziņoja par 93 kilometrus gara nožogojuma būvdarbu pabeigšanu uz robežas ar Krieviju, kura augstums dažos posmos sasniedz 2,7 metrus.

Пограничники с собакой патрулируют границу Латвии и России - Sputnik Latvija
Miroslavs Mitrofanovs: Latvija apsteidza Trampu

Tomēr, miljonus eiro vērtos klātbūtnes uztveršanas sensoru iepirkumos, acīmredzot tika pieļauti nopietni pārkāpumi. Latvijas Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošais Iekšējās drošības birojs aizdomās par krāpšanu un kukuļošanu aizturējis divas augsta ranga amatpersonas un vairākus uzņēmējus.

Pēc izmeklēšanas versijas robežsargi izmantoja dienesta stāvokli un veica iepirkumus, pārkāpjot godīgas konkurences apstākļus, ar ko nodarot valstij ievērojamus finansiālus zaudējumus.

Runa ir par iepirkumiem, kas norisinājās no 2016. līdz 2018. gadam. Pārkāpumu ir daudz, tāpēc izmeklēšana notiek vairākos virzienos. Galvenās aizdomas ir saistītas ar iepirkumiem, kuros uzvarēja informācijas tehnoloģiju un drošības nozarē pazīstamā uzņēmumu apvienība: BELAM-RĪGA, DATI Group un BST.

Valsts Robežsardzes amatpersonām ir piemēroti ar apcietinājumu nesaistīti drošības līdzekļi, tiem aizliegts veikt dienesta pienākumus, kas saistīti ar iepirkumiem.

Izmeklēšana konstatēja, ka vismaz dažas ierīces ir paštaisītas, viltotas, tajās kompilētas dažādas detaļas no dažādām ierīcēm, tāpēc to galīgā cena sadardzinājās simtiem reižu.

Pamatojoties uz saņemto informāciju, Valsts robežsardze veica tikai vienas ar R1 Security uzņēmumu saistītas epizodes izmeklēšanu, un piemēroja tam naudas sodu. Neviens no darbiniekiem netika disciplināri sodīts, jo noilguma termiņš ir beidzies.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Latvija ir uzbūvējusi 93 kilometrus garu žogu uz robežas ar Krieviju

Iespējams, ka šī skandāla dēļ nesen tika mainīta robežsardzes vadība. Taču pēc oficiālās versijas, ilggadējam Valsts robežsardzes vadītājs vienkārši sasniedzis pensionēšanas vecumu.

Iepriekš eirodeputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs atzīmēja, ka ir jāpārbauda, vai nav žoga uz robežas būvniecības laikā netika lietotas krāpnieciskās shēmas.

"Bieži vien gadās, ka Latvijā šādas būves grimst korupcijā un tām piemīt neprātīga sākotnējā tāme," - paudis Mitrofanovs.

Ziņu lente
0