Petraviča: man nav rožainu sapņu pavisam atteikties no bērnunamiem

© Photo Valsts kanceleja/ State ChancelleryРамона Петравича
Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Labklājības ministrija vēlas palielināt pabalstus adoptētājiem.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Viena no Labklājības ministrijas prioritātēm ir stimulēt adopciju Latvijā, kā arī rūpēties par to, lai bērnunami pēc iespējas tiktu pietuvināti ģimeniskiem apstākļiem, pastāstīja Labklājības ministre Ramona Petraviča intervijā BNN.

Pēc Petravičas teiktā, Latvijā jau izveidojusies adoptētāju rinda, bet problēma ir tāda, ka gandrīz visi vēlas bērnus no trim līdz pieciem gadiem un lielākoties meitenes.

Жители Бауски с детскими колясками - Sputnik Latvija
Adoptēšana uz ārvalstīm: Labklājības ministrija izšķīrusies par liegumu ārvalstniekiem

"Vissmagāk iet bērniem ar invaliditāti, tos tomēr adopcijai izvēlās retāk," - saka ministre.

Pēc ministrijas datiem, adoptētāji nepieciešami 621 bērnam, no kuriem 405 ir vecāki par desmit gadiem, bet 106 bērniem ir piešķirta invaliditāte. No 2016. gada janvāra līdz 2018. gada decembrim, pēc adopcijas reģistra datiem Latvijā un ārvalstīs tika adoptēti 18 bērni ar invaliditāti. Šobrīd adopcijas procesā (nodoti pirmsadopcijas aprūpē) atrodas 4 bērni, kuriem piešķirta invaliditāte.

Viens no iemesliem, kāpēc tik daudz bērnu ar invaliditāti gaida adopciju, pēc ministres teiktā, ir zemie pabalsti. Par bērnu ar smagu invaliditātes pakāpi ģimene saņem piemaksu 106,72 eiro apmērā valsts pabalstam, kā arī īpašo kopšanas pabalstu – 213,43 euro mēnesī.

"Vecāki nespēj atteikties no darba, jo šiem bērniem ir nepieciešama 24 stundu klātbūtne. Tomēr situācijā, kad bērns tiek ielikts bērnunamā, tas valstij iznāk dārgāk – viena šāda bērna aprūpe sociālās aprūpes centrā izmaksā apmēram 800 eiro mēnesī," - norāda ministre.

Дети залезли на огромную пирамиду из бревен, приготовленную для костра на Лиго - Sputnik Latvija
Kā bāriņtiesa aizsargā Latvijas valsts piederīgo bērnus mājās un ārzemēs

Labklājības jomas prioritātēm šogad ir piešķirti tikai 8,6 miljoni eiro, un 2,7 miljoni eiro tiks vērsti bērnu invalīdu aprūpes pabalstu paaugstināšanai. Tādējādi pabalsts šogad var būt 313 eiro 213 eiro vietā.

"Pašlaik strādājam pie pilotprojekta, kurā izveidoti dzīvokļi, kuros varēs dzīvot «jaunie vecāki» ar šiem bērniem. Dzīvokļi būtu aprīkoti ar visu nepieciešamo bērniem, kam piešķirta invaliditāte, un gadījumā, ja netiek atrasta viņiem ģimene, tie varētu tur palikt uz dzīvošanu, bet tas viss vēl ir pilotprojekta stadijā," - stāsta Petraviča.

Lai uzlabotu adopcijas situāciju, ministre plāno ieviest jaunu pabalstu adoptētājiem – par katru adoptēto bērnu, kurš bijis ārpusģimenes aprūpē. Plānotais pabalsta apmērs ir 107,50 eiro mēnesī bērnam līdz sešiem gadiem un 129 eiro mēnesī bērnam no 7 līdz 18 gadiem.

Расстроенный мальчик - Sputnik Latvija
Bulings un pašnāvības: eksperti noraizējušies par jauniešu emocionālo veselību

Pirms vairākiem gadiem prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka bērnunamiem Latvijā jāpaliek pagātnē. Pēc Petravičas domām, izskaust bērnunamus nav iespējams, bet mazināt bāreņu skaitu - jā.

"Man nav tādu rožainu sapņu, ka mēs varētu pavisam atteikties no bērnunamiem, tomēr tos bērnunamus [gribētu] veidot tādus, kas ir maksimāli pietuvināti ģimeniskiem apstākļiem, tas ir, lai vienā mājā nedzīvotu vairāk par astoņiem bērniem," - viņa saka.

Ziņu lente
0