Kā "gudrie" radari ķers Latvijas vadītājus

© Sputnik / Sergey MelkonovСтационарный фоторадар на улице Юглас в Риге
Стационарный фоторадар на улице Юглас в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceļu satiksmes drošības direkcija publicējusi video, kurā detalizēti demonstrē un stāsta par to, kā "gudrie" radari fiksēs pārkāpumu.

RĪGA, 8. marts – Sputnik. No 1. aprīļa uz šosejas Tīnūži – Koknese plānots uzstādīt "gudros" radarus transportlīdzekļu vidējā braukšanas ātruma fiksēšanai.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) savā Twitter lapā publicēja video ar detalizētu skaidrojumu tam, kā darbosies šīs kontroles iekārtas.

Video parādīts, kā automobilis pabrauc garām sākumā vienai kamerai, bet pēc 7 kilometriem – garām otrai. Abas kameras fiksē laiku, kurā mašīna pārvarējusi attālumu starp tām. Pēc tam "gudrā" ierīce aprēķina vidējo ātrumu, ar kuru brauca automobilis.

Šāda sistēma neļaus vadītājiem pārkāpt noteikumus, piebremzējot pie kamerām un pēc tam atkal uzņemot ātrumu virs atļautā uz ceļu posmiem, kuri netiek kontrolēti. Ja eksperiments uz šosejas Tīnūži – Koknese noritēs veiksmīgi, "gudros" radarus uzstādīs arī uz citiem valsts ceļiem.

Izņemot "gudros" radarus CSDD tāpat plāno iegādāties ierīces luksoforu aizliedzošo signālu neievērošanas fiksēšanai.

Saskaņā ar citu Eiropas Savienības valstu praksi šie pasākumi samazina avāriju skaitu par 10%, savukārt nopietnu CSN ar bojāgājušiem skaitu – par 40%.

Gudrs radars – piesardzīgs vadītājs

Iepriekš Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes loceklis Jānis Golubevs skaidroja, ka jaunās sistēmas mērķis ir mudināt vadītājus uzvesties atbildīgi uz ceļa visa brauciena garumā.

Tāpat tika piedāvāts uzstādīt radarus uz Jūrmalas šosejas, 3 kilometrus garā ceļa posmā. Taču, kā noskaidrojās, tur bija ieplānota rekonstrukcija, tāpēc ideju nevarēja īstenot.

Водитель за рулем - Sputnik Latvija
Ātruma samazināšana pie radariem neglābs latviešus no sodiem

Pērn Latvijā tika pabeigts 100 radaru projekts. Pirmie radari uz Latvijas ceļiem tika uzstādīti 2015. gada februārī. Šie radari nav tik gudri kā jaunie eksperimentālie, taču, saskaņā ar pērnā gada statistiku, tie uzlabojuši situāciju uz Latvijas ceļiem, samazinot avāriju skaitu par 47%, savukārt smagu avāriju skaitu – par 45%.

Fotoradaru izmantošana, saskaņā ar statistiku, ir uzlabojusi situāciju uz Latvijas ceļiem, samazinot avāriju skaitu par 47%, un smago avāriju skaitu par 45%. Pērnais gads kļuvis par drošāko uz Latvijas ceļiem pēdējo gadu laikā. Gada laikā avārijās gāja bojā 136 cilvēki, kas ir par 14% mazāk, nekā 2016. gadā. Savukārt, salīdzinot ar 2010. gadu, CSN bojāgājušo skaits samazinājies par 38%. taču, neskatoties uz cerību raisošajiem skaitļiem, saskaņā ar pērnā gada rezultātiem, Latvija izrādījusies vienā no pēdējām vietām Eiropas Savienībā pēc ceļu un transporta negadījumu upuru skaita — gada laikā bojā gāja 70 cilvēki, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju.

Ziņu lente
0