Pedagogi Latvijā dosies piketā pēc valdības atteikšanās palielināt algas

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Сейма Латвии
Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības darbinieki izies piketā 20. martā. Plānots, ka tajā piedalīsies aptuveni 2500 cilvēki.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iesniegs pieteikumu pedagogu protesta akcijai 20. martā, informēja organizācijas priekšsēdētāja Inga Vanaga, vēsta Mixnews.

Viņa paskaidroja, ka valdība atsakās pildīt pērn dotos solījumus, tāpēc pedagogiem atliek tikai iziet ielās. Protesta akcijas pieteikumu LIZDA iesniegs Rīgas pašvaldībā šodien, 6. martā.

Plānots, ka piketā piedalīsies vismaz 2500 pedagogi.

Преподаватель математики во время урока - Sputnik Latvija
Jēgas nav, bet jūs streikojiet: Latvijas iedzīvotāji atbalsta skolotājus

Augusta beigās LIZDA izdevās panākt no valdošās koalīcijas solījuma izpildi – palielināt minimālās algas skolotājiem līdz 750 eiro, un tehniskajā budžetā patiešām bija paredzēti tam nepieciešamie līdzekļi. Taču debatēs par jauno budžetu valdība atzina, ka naudas algu palielināšanai nav.

5. martā Ministru kabinets apstiprināja likumprojektu par valsts budžetu 2019. gadam, kurā nav paredzēti papildu līdzekļi pedagogu algu palielināšanai.

LIZDA priekšsēdētāja MK sēdē aicināja valdību pārtraukt runas par to, ka izglītības sistēmā netiek īstenotas reformas, ar ko aizbildināts atteikums palielināt pedagogu algas. Taču izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska ieteica novērtēt, vai patiešām situācija ar pedagogu algām esot tik kritiska. Statistika liecinot, ka skolās, kur pedagogu ir vairāk nekā audzēkņu, vidējā alga esot 710 eiro un vairāk, viņa atzīmēja. Pie tam tiek meklēti risinājumi algu palielināšanai vajadzīgā finansējuma nodrošināšanai, piebilda ministre.

Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka finansējumu esot iespējams palielināt tikai uz izglītības sistēmas reformu rēķina.

Budžets 2019. gadam tiks iesniegts Saeimā 8. martā, bet 20. martā plānots to apstiprināt. Tāpēc pedagogi iecerējuši piketu pie Saeimas šajā dienā. Akcijas sākums paredzēts pl. 8.30.

Ziņu lente
0