Kariņš budžetā nav naudas pedagogu algu celšanai

© Sputnik / Roberts VicupsУчитель на уроке
Учитель на уроке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs uzskata, ka nāktos palielināt PVN vai nekustamā īpašuma nodokli, lai palielinātu algas pedagogiem.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Šā gada valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi pedagogu algu palielināšanai, pēc koalīcijas sanāksmes sacīja premjerministrs Krišjānis Kariņš, vēsta Skaties.lv.

Politiķis kārtējo reizi uzsvēra, ka visas šī gada budžeta iespējas esot izsmeltas un diskusija par pedagogu algu pieaugumu būšot iespējama tikai nākamā gada budžeta kontekstā.

"Lai palielinātu algas, mums būtu jāpalielina PVN par 1% vai nekustamā īpašuma nodoklis, ko es kā premjers nevaru atbalstīt," – uzsvēra Kariņš.

Tāpat politiķis piezīmēja, ka līdz nākamajam gadam esot jāatrisina jautājums par skolu tīkla optimizāciju.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: algas pielikuma skolotājiem nebūs

Februāra beigās valdība atzina, ka budžetā nav naudas solītajam pedagogu algu pielikumam. Rezultātā arodbiedrība apsolīja protesta akciju aprīlī, kad Saeima izskatīs budžetu pirmajā lasījumā. Ja nauda netiks atrasta līdz otrajam lasījumam, pedagogi sola streiku, kura laikā pedagogi nepieskatīs skolēnus skolās, kā tas notika 2015. gadā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga uzskata, ka Latvijā varētu atkārtoties Lietuvas scenārijs: aizvadītā gada decembrī Lietuvas pedagogi streikoja vairākas nedēļas, aicinot izanalizēt pedagogu darba apmaksas sistēmu, un pat ieņēma ministrijas ēku. Rezultātā valdība pārskatīja budžeta projektu 2019. gadam ar mērķi paredzēt tajā papildu finansējumu pedagogu algām, savukārt izglītības ministre Jurgita Petrauskene atkāpās no amata.

Ziņu lente
0