Ir aizdomas: VID saņēmis datus par privātpersonu kontiem ar apgrozījumu virs 15 tūkstošiem

© Pexels / PixabayКупюры евро и калькулятор
Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests jau ir identificējis dažus aizdomīgus privātpersonu kontus ar lielu naudas apgrozījumu.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Latvijas Valsts ieņēmumu dienests saņēmis no bankām informāciju par 300 tūkstošu privātpersonu kontiem, kuros apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro gadā, paziņoja LNT raidījums TOP10. To vidū ir arī ļoti lieli konti – dažos apgrozījuma pārsniedzis 10 miljonus eiro. tagad VID gaida pilsoņu ienākumu deklarācijas iesniegšanu, lai uzsāktu darbu ar aizdomīgiem kontiem.

Latvijas Valsts ieņēmumu dienests pērnā gada septembrī pirmo reizi saņēma no bankām informāciju par klientiem, kuros atlikuma summa norēķinu kontos un pieprasījuma kontos bija 15 tūkstoši eiro un vairāk, savukārt šī gada 1. februārī VID kļuva pieejamas ziņas par kontu apgrozījumu. Kopā privātpersonu kontu skaits ar apgrozījumu no 15 tūkstošiem eiro ir ap 300 tūkstošiem, turklāt vairāk nekā 430 personām konta apgrozījums sastādīja no 1 līdz 10 miljoniem eiro, savukārt 14 privātpersonām – vairāk nekā 10 miljoni eiro.

Евро - Sputnik Latvija
"Katrs eiro zelta vērts": Latvijas iedzīvotāji atkal uzkāruši ieņēmumu dienesta portālu

Ir arī lielas aizdomīgas summas, pastāstīja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Admine.

"Konta atlikums ir nulle un, piemēram, 2 miljoni iekšā, 2 miljoni - ārā, oficiāli ienākumu nav. Tiklīdz fiziskās personas būs izpildījušas pienākumu iesniegt gada ienākumu deklarāciju, tad visus datus, kas mūsu rīcībā, izlaidīsim caur automatizēto riska analīzi un faktiski vasaras beigās sāksim mērķtiecīgāku darbu ar riskantajām fiziskām personām, kur pētīsim, kas tad tā ir par naudu," pastāstīja VID pārstāve.

Atgādināsim, ka Nodokļu un nodevu likuma grozījumi, kuri lika bankām un citām finanšu iestādēm iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ziņas par tiem klientiem, kuru konta apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro, stājās spēkā 2018. gadā. Līdz šim šāda norma tika piemērota tikai klientu-nerezidentu kontiem.

Jauno noteikumu mērķis ir iznīdēt praksi, kad darbinieks, kurš oficiāli saņem minimālo algu, pārējo daļu saņem aploksnē, turklāt neslēpj to, bet ar bankomāta palīdzību ieskaita savā norēķinu kontā.

Ar klientiem, kuru konta apgrozījums pārsniedzis 15 tūkstošus eiro gadā, VID strādās atsevišķi. VID noskaidros, kur ir nodarbināti kontu īpašnieki, cik saņem un cik tērē. Ja klients, kurš nonācis aizdomās, tērē pārāk maz vai pārāk daudz, viņam nāksies paskaidrot, no kādiem līdzekļiem viņš iztiek.

Ziņu lente
0