PEF eksperti: Latvijas autoceļi ir vieni no sliktākajiem pasaulē

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasЯмы и рытвины на разбитом дорожном покрытии
Ямы и рытвины на разбитом дорожном покрытии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas bedres nodara lielāko kaitējumu riepām, ar ko sāls ir bīstams sabiedriskajam transportam, un kāpēc ne vienmēr iznāk piedzīt naudu par radītiem bojājumiem, kas saistīti ar ceļu seguma bēdīgo stāvokli.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Latvijas autoceļi ir vieni no sliktākajiem pasaulē. Pie šāda secinājuma nonākuši Pasaules Ekonomikas foruma pētnieki, raksta Skaties.lv.

Pasaules Ekonomikas foruma pētnieku secinājumi par Latvijas autoceļiem ir bēdīgi. Pētot infrastruktūru, zemāko vērtējumu ieguvuši tieši autoceļi. Tiek uzsvērts, ka pēdējo desmit gadu laikā situācija nav uzlabojusies.

Skalā no vien līdz septiņi Latvijas ceļiem ielika tikai trīs balles, Latvija ieņēma 109. vietu pasaulē, savukārt ES valsts ierindojusies trešajā pozīcijā no gala, tā apsteidz vienīgi Rumāniju un Maltu.

Ceļu seguma stāvoklis ietekmē arī autoservisu ikdienas darbu. Piemēram, riepu servisa "Riepu nams" direktors Oskars Krampāns stāsta, ka autobraucēji ar pārsistām riepām brauc pie viņiem uz servisu no agra rīta. Pietiek ar nelielu caurumu ar asām apmalēm, lai bojātu riepu ārējo slāni, un tad tā var pārsprāgt jebkurā brīdī.

Krampāns piebilst, ka dažkārt riepu maiņu gaida septiņi autovadītāji. Vairumā gadījumu pietiek ar riepu nomaiņu, taču mēdz būt arī nopietnāki bojājumi.

Ямы и рытвины на разбитом дорожном покрытии - Sputnik Latvija
Rīgā nepaspēj lāpīt bedres uz ceļiem

"Pārsvarā tās ir riepu problēmas, nākamais līmenis, kad sasists disks, vēl nākamais, kad bojāts pats auto, bet, nu, tas ir retāk nekā pārsista riepa vai disks," turpina Krampāns.

Bedres uz Rīgas ielām ir labi pazīstamas sabiedriskā transporta vadītājiem. "Rīgas satiksme" transporta tehnisko apkalpošanu nodrošina desmitiem mehāniķu vairākos Rīgas servisa centrus. Bet, kā stāsta autobusu remonta servisa meistar Māris Jansons, lielajām autobusu riepām Rīgas bedres ir pārāk mazas, lielāku kaitējumu sabiedriskajam transportam rada sāls, kurš tiek izmantots cīņā ar apledojumu.

Pēc viņa sacītā, sāls uzkrājas autobusu konstrukcijās un pamazām noārda tās. Protams, tas process nav ātrs, taču daži autobusi tiek ekspluatēti jau 12 gadus.

Pēc apdrošinātāju ziņām, līdz februāra vidum ar nekvalitatīvā ceļa seguma saistītiem bojājumiem iesniegts jau vairāk nekā 400 iesniegumu, kas ir apmēram trīs reizes vairāk, nekā pirms gada. Diemžēl, Ceļu policija ne vienmēr pagūst laicīgi ierasties notikuma vietā un piefiksēto to, un tas traucē piedzīt naudu no uzņēmumiem, kuri ir atbildīgi par ceļu stāvokli.

Ziņu lente
0