ES Tiesa atcēlusi Rimšēviča atstādināšanu no Latvijas Bankas prezidenta amata

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasВход в здание Европейского суда в Люксембурге
Вход в здание Европейского суда в Люксембурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nav iesniegusi tiesā pietiekamus Ilmāra Rimšēviča vainas pierādījumus.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Eiropas Savienības Tiesa atcēlusi lēmumu par Ilmāra Rimšēviča atstādināšanu no Latvijas Bankas prezidenta amata, liecina informācija tiesas vietnē.

Tiesas lēmums pauž, ka pat īslaicīgs aizliegums pildīt dienesta pienākumus tiek uzskatīts par atstādināšanu no amata. Tiesa uzsvēra, ka nevar pieņemt lēmumus Latvijā ierosinātajos kriminālprocesos, taču, saskaņā ar Eiropas Centrālo banku sistēmas nolikumu, Eiropas valsts centrālās bankas vadītāju iespējams atstādināt no amata tikai gadījumā, ja saņemti nopietni pierādījumi, kas apliecina viņa nepiedienīgu uzvedību.

Президент Банка Латвии Илмарс Римшевичс - Sputnik Latvija
Jaunā Saeima nolēmusi neatstādināt Rimšēviču no amata

Lietas izskatīšanas gaitā Latvija nav iesniegusi tiesai pierādījumus, kuri apliecinātu: Rimšēvičs ņēmis vai izspiedis kukuļus. Galvenais tiesnesis pieprasīja apstiprinošus dokumentus, taču nevienā no tiem nebija pierādījumu tam, ka apsūdzības pret Latvijas Bankas prezidentu ir pamatotas.

Korupcijas apkarošanas dienests aizturēja Ilmāru Rimšēviču pērnā gada februārī, viņš saņēmis apsūdzētā statusu kriminālprocesā par kukuļošanu. Lieta tika ierosināta saskaņā ar divu Trasta komercbanka akcionāru iesniegumiem, kuri brīvprātīgi vērsās tiesībsargājošajās iestādēs. Rimšēvičs vairākkārt paziņojis, ka savu vainu neatzīst un no Latvijas Bankas prezidenta amata neatkāpsies. Viņam inkriminētās apsūdzības viņš uzskata par apmelojumiem atsevišķu baņķieru interesēs.

Prasības ES Tiesā iesniedza pats Rimšēvičs un Eiropas centrālā banka (ECB), kas Latvijas Bankas prezidenta atstādināšanu uzskata par kaitējumu Eiropas valstu centrālo banku interesēm.

Ziņu lente
0