Kāpēc studenti pērk diplomdarbus, bet vecāki - mājasdarbus

© Sputnik / Roberts VicupsДевочка на уроке
Девочка на уроке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības sistēmas nekvalitatīvo reformu rezultātā skolēni saņem nesaprotamus mājas uzdevumus.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Pašreizējā skolu reforma ir kārtējais eksperiments, kura rezultātā skolu izglītības līmenis var kristies, – šādu viedokli pauda Daugavpils universitātes zinātņu prorektors Arvīds Barševskis intervijā radio Baltkom.

Programma bija veltīta plaģiātam augstskolās. Mācību gada nogalē internetā parādās simtiem piedāvājumu nopirkt studentu darbus. Pie tam Valsts policija paskaidroja, ka likums neļauj pārtraukt diplomdarbu tirdzniecību un ieteica risināt problēmu augstskolās.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā bērnu vecāki tikās ar latviešu valodas mācību grāmatu autoriem

Radioklausītājs telefona sarunā ar studiju ieteica pavērot problēmu no otras puses. Viņš pastāstīja, ka bijis spiests vērsties speciālā firmā, lai tā izpildītu mājasdarbu bērna vietā. Pieaugušie ar to nav tikuši galā.

"Man pašam ir meita; kad viņa mācījās, lūdza manu palīdzību. Pēc tam viņa smējās – tu esi akadēmiķis, bet nevari atrisināt uzdevumu. Protams, no vienas puses, tā ir cita specifika. Taču dažkārt akadēmiskais negodīgums rodas jau skolas gados, kad saturs skolā ir ļoti apšaubāms," – vērtēja profesors.

Viņš uzsvēra, ka viens no iemesliem ir pastāvīgās reformas, ko pēdējo 25 gadu laikā pastāvīgi pārcieš izglītības nozare.

"Un, pēc būtības, neviena reforma nav novesta līdz galam, bieži vien tās ir nepārdomātas. Un es ļoti baidos, ka arī tagadējo reformu skars tas pats liktenis, un tas viss vienkārši novedīs pie izglītības līmeņa krišanās," – ir pārliecināts prorektors.

Bērnui vecāki Latvijā nereti sūdzas par to, ka mācību grāmatas, ir īpaši latviešu valodas mācību grāmatas rakstītas nesaprotamā valodā, un bieži vien uzdevumi šķiet pārlieku sarežģīti pat pieaugušajiem.

Ziņu lente
0