Apkure no atkritumiem: veids kā novērst tarifu kāpumu vai problēmu cēlonis

© Pixabay / ALTEREGOINTELIGENCIAМусорные пакеты
Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koģenerācijas stacija Jelgavā grasās ražot siltumenerģiju no atkritumiem: iedzīvotāji uztraucas, ka atkritumi tiks ievesti no citām valstīm.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Nākamgad koģenerācijas stacija Jelgavā plāno izmantot atkritumus siltumenerģijas ražošanai. Daudzās Eiropas valstīs tā ir ierasta prakse, taču jelgavnieki uztraucas, ka atkritumu masa piesaistīs grauzējus un izplatīs nepatīkamas smakas, raksta lsm.lv.

Vairāk nekā 16 tūkstoši mājsaimniecību un uzņēmumu Jelgavā tiek apkurināti ar siltumu, kurš tiek iegūts galvenokārt no biomasas un nedaudz kūdras un dabasgāzes. Turpmāk uzņēmums Fortum Latvia plāno degvielā izmantot arī speciāli sagatavotu atkritumu masu.

Fortum Latvia valdes priekšsēdētājs Andris Vanags norādīja, ka jaunais piegājiens ietekmēs cenas: "Efektīvi izmantojot šo resursu siltumenerģijas ražošanā, uzņēmums var izvēlēties resursus, kas ir vislētākie konkrētajā brīdī.

Ja biomasas cena būtiski pieaug, kas ir prognozēts, tad, izmantojot atkritumus, siltumenerģijas cenas pieaugums būs būtiski mazāks."

Jaunā degviela sastāvēs no šķirojamo atkritumu pārstrādes atliekām. Sākumā tās var būt 30 tonnas gadā. Pārbūvēt koģenerācijas staciju nenāksies, jo tās celtniecības laikā jau tika plānots izmantot šādu degvielu. No jauna tiks pārbūvēta tikai slēgta tipa atkritumu masas pieņemšanas vieta, kā arī tiks uzstādīti papildu filtri.

Сортировка мусора - Sputnik Latvija
"Latvijas Zaļais punkts" vadītājs pastāstīja, kas iedzīvotājiem traucē šķirot atkritumus

" Visi organiskie savienojumi tiek termiski neitralizēti, un mēs iegūstam inertu materiālu, kas ir pelni," paskaidroja Vanags.

Taču jelgavnieki, kuri ieradās uz publisko apspriedi, bez īpaša entuziasma reaģēja uz stāstiem par to, ka tādā veidā izdosies samazināt tarifus. Turklāt pastāv bažas, ka atkritumi tiks ievesti no citām valstīm, taču uzņēmuma pārstāvji to noliedz.

Savukārt tuvumā esošo namu iedzīvotāji uztraucas, ka atkritumi piesaistīs grauzējus un peles, kā arī ar izplatīties nepatīkama smaka.

"Mums, iedzīvotājiem, jau ir pretenzija pret trokšņu līmeni pie rūpnīcas, tāpēc mēs nezinām, kas būs ar smakām, kas būs ar transporta plūsmu. Un tas tiešām ir ļoti tuvu dzīvojamai apbūvei. Tuvākā dzīvojamā māja ir 50 metri," norādīja jelgavniece Ilva Mieze.

Savus piedāvājumus sakarā ar atkritumu izmantošanu apkurē jelgavnieki var iesniegt līdz 28. februārim.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Daugavpils iedzīvotājiem izdevās apturēt atkritumu sadedzināšanas rūpnīcas celtniecības projektu dzīvojamā rajona tuvumā.

Ziņu lente
0