Ušakovs pastāstīja par savu rīcības plānu "rīdzinieka kartes" atcelšanas gadījumā

© Sputnik / AlexTikhomirov"Карта рижанина"
Карта рижанина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata par nelikumīgiem centienus atņemt galvaspilsētas iedzīvotājiem atlaides, kuras viņi paši sev apmaksā, tostarp sabiedriskā transporta atlaides.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs solīja vērsties pie prezidenta, un, ja būs nepieciešams, – arī Satversmes tiesā, gadījumā, ja Saeima galīgajā lasījumā atbalstīs "rīdzinieka kartes" atcelšanu, par to viņš paziņoja savā Facebook lapā.

Saeimas deputāti 21. februārī atbalstīja Nacionālās apvienības deputāta Jāņa Dombravas piedāvājumu par to, lai liktu Rīgas pašvaldībai sniegt vienādus pakalpojumus visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, kur viņi ir deklarēti. Šobrīd rīdzinieki, atšķirībā no citu pilsētu iedzīvotājiem, saņem atlaides braukšanai sabiedriskajā transportā, iespējas mazāk maksāt par autostāvvietām un citus pakalpojumus. Saeima vēl izskatīs šos grozījumus trešajā lasījumā, savus piedāvājumus deputāti var iesniegt līdz 28. februārim.

Rīgas mērs Nils Ušakovs, komentējot Nacionālās apvienības iniciatīvu, paziņoja, ka uzskata to par amorālu un pretlikumīgu.

"Pirmkārt, tas ir pretlikumīgi. Nedrīkst atņemt tiesības piemērot atlaides Rīgā, bet tajā pašā laikā atļaut tādas pašas atlaides joprojām piedāvāt Jūrmalā, Daugavpilī, Liepājā vai jebkurā citā pašvaldībā! Otrkārt, tas vienkārši ir amorāli – ja jūs paši neko nedarāt, tad vismaz negraujiet citu paveikto! Jūsu politisko spēlīšu dēļ atkal cietīs rīdzinieki! Priekšā vēl trešais lasījums Saeimā, pēc tam, ja būs nepieciešams, vērsīsimies pie prezidenta. Un, ja nāksies – arī Satversmes tiesā," - uzrakstīja Ušakovs savā lapā Facebook.

Карта рижанина - Sputnik Latvija
"Rīdzinieka kartes" īpašnieki saņems ievērojamas priekšrocības

"Rīdzinieka karte" tika ieviesta 2014. gadā, un dāvā dažādas atlaides, tostarp arī sabiedriskā transporta lietošanai. Karti var saņemt cilvēks, kas deklarējis savu dzīves vietu Rīgā (izņemot personas, kas deklarējušas papildu adresi), no 7 gadu vecuma, kā arī personas, kam pieder nekustamais īpašums galvaspilsētā.

Līdzīga sistēma tiek pielietota arī citās Latvijas pilsētās. Piemēram, Rēzeknē darbojas "rēzeknieša karte". Šāda karte maksā 4 eiro, derīga piecu gadu garumā un sniedz īpašniekam iespēju izmantot to sabiedriskajā transportā, mācību iestādēs, kā arī kā atlaižu karti.

Jūrmalā "jūrmalnieka karti" bezmaksas izsniedza pensionāriem un skolēniem, pārējie deklarētie iedzīvotāji to saņemt vai iegādāties, ja nopirks Jūrmalā īpašumu.

Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība), būdams vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, iepriekš apsūdzēja Rīgas domi populismā maksas "rīdzinieka kartes" ieviešanas dēļ.

Ziņu lente
0