Pļaviņš paskaidroja, kā Latvijā padarīt zāles pieejamākas

© из личного архива автораВице-президент Латвийского общества врачей Марис Плявиньш
Вице-президент Латвийского общества врачей Марис Плявиньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš paskaidroja, kādēļ Latvijā ir tik dārgas zāles.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Saskaņā ar jaunākajiem Eurostat datiem, Latvija ietilpst Eiropas Savienības valstu, kuru iedzīvotājus ievērojami apgrūtina izdevumi medicīnas preparātiem. Par zāļu augstajām cenām sūdzas 30% Latvijas iedzīvotāju, savukārt Igaunijā par ievērojamiem izdevumiem ārstniecības līdzekļu iegādei paziņojuši vien 6% aptaujāto.

Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijā zāles tirgo uz kredīta. Kas notiks tālāk?

Kā atzīmē Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš, zāļu vērtības kompensēšanas sistēma Latvijā prasa lielākus ieguldījumus, nekā citās Eiropas Savienības valstīs.

"Kompensācija izplatās apmēram uz 30% zāļu, kuras tiek pārdotas valstī. Ja kompensēšanas sistēma ietvers kaut vai divas trešdaļas no visām zālēm, tad ar valsts kontroli sistēma spēs strādāt efektīvāk. Ārstniecības līdzekļu pieejamība palielināsies, un zināmā mērā valsts varēs regulēt medikamentu cenas, padarīt tās zemākas," - pateica Sputnik Latvija Pļaviņš.

Februāra sākumā kļuva zināms, ka zāļu verifikācijas sistēmas ieviešanas dēļ medikamentu cena var palielināties vidēji par 8-14 centiem par iepakojumu. Kā atzīmēja Veselības ministrijas Farmācijas departamenta vecākais eksperts Artūrs Grīgs, tas, par cik dārgāk kļūs zāles, ir atkarīgs no ražotāja gatavības pašam segt verifikācijas izdevumus. Pienākums pārbaudīt medikamentus tiek uzlikts vairumtirgotājiem, taču pēdējo pārbaudi zāles izies pirms izsniegšanas pacientam.

Ziņu lente
0