Ātrā palīdzība veidos brigādes ar vienu mediķi

CC0 / pxhere / В машине скорой помощи
В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NMPD eksperimentē ar brigāžu formātu, iepriekš tika ieviests formāts: ārsts plus viņa palīgs-šoferis, tagad brigādi veidos no ārsta un šofera, bez palīga.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests veido jauna tipa brigādes – bez ārsta palīga. Šādu soli NMPD bija spiests spert finansējuma un darbinieku trūkuma dēļ, vēsta BNN.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
NMPD jaunās likmes: nepamatots izsaukums – 56 eiro, "ātrie" ārzemniekam – 133 eiro

Jaunās brigādes sastāvēs no diviem cilvēkiem – ārsta un šofera, viņi strādās maiņās no plkst. 8:00 līdz 22:00.

Jauna tipa brigāžu izveidošana ļaus izlabot teritoriālo pārklājumu, lai pacienti laicīgi saņemtu palīdzību ārkārtas gadījumos. Turklāt brigāžu sastāva skaita samazināšana ļaus izveidot jaunus brigāžu punktus. Piemēram, no 20. februāra darbu uzsākusi mediķu brigāde Jaunjelgavā, savukārt no 1. marta jauna brigāde dežurēs Rēzeknes novada Dricānu pagastā.

Savukārt pilsētās, kur dežurē vairākas brigādes, brigādes ar vienu mediķi sniegs palīdzību pacientiem zemas prioritātes izsaukuma gadījumā, kamēr pārējo brigāžu uzdevums būs – maksimāli ātri ierasties kritiskās situācijās, paskaidroja dienestā.

Pagājušā vasarā NMPD laida klajā pilotprojektu, saskaņā ar kuru pie ātrās palīdzības mašīnas stūres atradīsies nevis profesionāls vadītājs, bet gan ārsta palīgs. Eksperiments atzīts par veiksmīgu, un dienesta direktore Liene Cipule pastāstīja, ka NMPD arī turpmāk veidos tāda tipa brigādes, taču neplāno pilnībā atteikties no triju cilvēku brigādēm.

Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Rīgā līdz Jaunajam gadam NMPD brigāžu skaits var sarukt līdz kritiskam rādītājam

Iepriekš Cipule vairākkārt ziņojusi par resursu trūkumu, ātrās palīdzības nogurumu un profesionālo izdegšanu. Tāpat, pēc viņas sacītā, šobrīd liela ātrās palīdzības problēma ir nepamatoti izsaukumi, kuri noslogo brigādes un apgrūtina palīdzības sniegšanu tiem, kam tā tiešām ir nepieciešama. Viņa paskaidroja, ka neatliekamās palīdzības dienestam jāzvana tikai veselībai kritisko gadījumos vai kad pastāv drauds cilvēka dzīvībai, pie tādiem gadījumiem varētu attiecināt insultu, plašas traumas, astmas lēkme, diabētiskā koma un citas.

NMPD vadītāja uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības brigāde – tas ir ļoti dārgs resurss, reanimācija palāta uz riteņiem. Un viens brauciens uz izsaukumu nodokļu maksātājiem izmaksā vairāk nekā 100 eiro. tādēļ ātrajai palīdzībai jānodarbojas ar situācijām, kuras tiešām apdraud pacienta veselību vai dzīvību.

Ziņu lente
0