Nacionālpatrioti atkal sākuši runāt par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге
Памятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmums par 3,81 miljona eiro piešķiršanu Uzvaras parka infrastruktūras atjaunošanai izraisīja kvēlu protestu nacionāli norūpējušās sabiedrības vidū un kārtējās sarunas par nepieciešamību nojaukt pieminekli Rīgas atbrīvotājiem.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments plāno veltīt 3,81 miljonu eiro Uzvaras parka infrastruktūras atjaunošanai. Kā pamātojums tik noradīts, ka Uzvaras parks ir otra lielākā Rīgas pilsētas apstādījumu un rekreācijas teritorija pēc Mežaparka – tā platība līdz ar piegulošajām teritorijām ir aptuveni 40 hektāri. Parks tiek izmantots ne tikai atpūtai, bet arī sportam, tas ir piemērots liela mēroga pasākumiem, jo tajā izveidoti 3-10 metrus plati celiņi.

Uzvaras parka rekonstrukcijas plāni izraisīja baisu neapmierinātību latviešu inteliģences pārstāvju vidū.

Viena no pirmajā savu sašutumu pauda pazīstama latviešu publiciste Elita Veidemane, kura atkal rosina jautājumu par "šī nepareizi nodrāztā mēsla", ar to domājot pieminekli Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistu karaspēkiem.

"3,81 miljons eiro - "uzvaras" parkam. Šīs naudas, domāju, pietiktu, lai nojauktu to nepareizi nodrāzto mēslu," - pastāstīja savas domas sekotājiem Elita Veidemane.

Veidemanes ideju atbalstīja un attīstīja visdrosmīgākajos novēlējumos.

"Es visu laiku gaidu, kad kāds ekstrēmists to ārprātu uzlaidīs gaisā. Nu toč, neviens nevar saņemties?" - aicina lietotājs Vicky_soprano, dodot mājienu par nacionālradikāļa Igora Šiškina rīcību, kurš izcieta cietumsodu par pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem uzspridzināšanas mēģinājumu (1997. gadā – red.).

Taču Elita Veidemane apbēdina savu sekotāju ar domu, ka nemaz nav tik viegli to izdarīt.

"Nav tik vienkārši. tur, domāju, būtu jāaicina kāds Control Demolition, kas savulaik Skrundas lokatoru nogrāva," - skaidro publiciste.

Karš ar pieminekļiem neliek mieru Elitai Veidemanei, un vēlāk viņa skaidro, ka jāsāk ar "sīkākiem mēsliem".

"Ko runāt par "uzvaras" monstru Pārdaugavā, ja nevar novākt pat sīkākus mēslus: Jēkabpilī joprojām "dzīvs" krievnieku šāvējstroķis. esot bijusi noruna ar Kr. vēstnieku pārvietot šo mēslu uz kapiem, bet kaut kas nojucis... bez vēstnieka mūsu bāleliņi nevar ne pirkstu pakustināt?" - pauž sašutumu Veidemane.

Tiesa, komentāros nebija vērojama pilna vienotība. Lietotāji pievērsa uzmanību tam faktam, ka pieminekļu uzraudzīšanu regulē starptautiski līgumi. Un jautājums par pārvietošanu tiek lemts saskaņoti. Savukārt uz nacionālpatriotu sūdzībām par to, ka "neviena cita valsts tādu mazohismu neatļaujas", tika minēts kā piemērs Treptovas parks Berlīnē.

Mazāk radikālus, taču tik pat neatbalstošus viedokļus par Uzvaras parka rekonstrukciju pauda arī esošie Latvijas politiķi.

"Laikā, kad vairāki svarīgi pilsētas infrastruktūras objekti ir bēdīgā vai pat katastrofālā stāvoklī, Rīgas Domes vadība izvēlas tērēt milzu summas okupācijas pieminekļa teritorijas atjaunošanai. Vai patiešām Rīgas Domes koalīcijai ir ačgārnas prioritātes?" - uzdodas Facebook ar jautājumu Eiroparlamenta deputāte no Latvijas Inese Vaidere.

"Rīgas domes prioritātes ..." raksta Twitter satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Citi nolēma, ka akmens jāmet personīgi Rīgas mērā Nilā Ušakovā.

"Prusakovs ar saviem Saskaņas šakāļiem turpina stiprināt savus mūrus, lai arī apzinās, ka reiz tā falla konstrukcija Pārdaugavā kritīs! Pakaļa svilst!!! Ceru, ka "viedais" Pūce nekavējoties rīkosies!" - sūdzas Facebook Ainis Sproģis.

"Tas ir kāds joks? Rīgā faktiski brūk ielas, automašīnas paliek bez riteņiem un jāslēdz tilti, bet atrast četrus miljonus kam tādam, kas nekādi nav prioritāšu sarakstos var bez stresa?" - dalās Aigars Prūsis.

"Ļoti ceru, ka nākamais mērs pēc Nila rebrendos esošo Uzvaras parku par Pokemonu vai tml tematisku parku (tautas aptauja? Ideju konkurss?). Nu cik var kultivēt varenās PSRS uzvaru WWII," - pauž sašutumu Jānis, pēc kā uzreiz no dažiem komentētājiem saņēma nelielu ieskatu vēsturē ar atbildi, ka Uzvaras parks ieguvis savu nosaukumu par godu pavisam citām uzvarām.

Atgādināsim, ka parka iekārtošana sākusies 1909. gadā kā ainavu parks. Jaunā parka projektu izstrādāja pilsētas dārznieks Georgs Kūfalts. Par godu Rīgas pievienošanās Krievijas impērijai 200. gadadienai jaunais parks tika nosaukts par Pētera Lielā parku.

1923. gadā Pētera I parku pārdēvēja Uzvaras parkā, par godu Atbrīvošanas kara beigām (par godu 1919. gada uzvarai pār Rietumu armiju pulkveža Bermonta-Avalova vadībā – red.).

Piemineklis karavīriem - Rīgas atbrīvotājiem - Sputnik Latvija
"Vēlaties pilsoņu karu – uz priekšu": strīdi par pieminekli Atbrīvotājiem

Pēc Kārļa Ulmaņa 1936. gada rīkojuma, tika plānota Uzvaras laukuma masveida apbūve: šeit grasījās uzcelt lielu sporta kompleksu, kuram pēc tā izmēriem bija jāpārspēj Berlīnes Olimpiskais centrs. Taču visi projekti palika vien uz papīra.

Ik gadu 9. maijā Uzvaras parka, pie pieminekļa Atbrīvotājiem pulcējas simtiem tūkstošu cilvēku. Portālā Manabalss.lv regulāri parādās petīcijas, kas prasa pieminekļa nojaukšanu vai parka pārbūvi atbilstoši tā pirmskara projektam.

Ziņu lente
0