Zaudējumi vērtējami miljonos: noslēdzies audits "Rīgas satiksmē"

© Sputnik / Вадим ФальковТроллейбус на зимних улицах Риги
Троллейбус на зимних улицах Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Audits liecina, ka uzņēmuma "Rīgas satiksme" pieņemti lēmumi noveduši pie lieliem zaudējumiem.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Starptautiskā audita kompānija Ernst & Young noslēgusi pārskatu par situāciju galvaspilsētas uzņēmumā "Rīgas satiksme", pastāstīja kapitālsabiedrības pagaidu vadītājs Anrijs Matīss intervijā LTV.

Муниципальное предприятия Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
Tiesa sākusi atbrīvot no aresta aizdomās turamos "Rīgas satiksme" lietā

Auditoru slēdziens liecina, ka dotācijas, ko Rīgas dome atvēlējusi pasažieru pārvadājumiem, nav seguši reālās pakalpojumu izmaksas, uzņēmumam radušies zaudējumi, ko nepieciešams kompensēt ar aizņēmumiem vai citā ceļā.

Pārskats radījis virkni jautājumu par dažādiem sadarbības un iepirkumu līgumiem, ko noslēgusi "Rīgas satiksme".

"Jāanalizē par katru amatpersonu, kura ir bijusi kurā brīdī konkrētā uzņēmuma valdē, kas ir piedalījusies lēmumu pieņemšanā, kas ir strādājuši iepirkumu komisijā. Tur ir ļoti plašs jautājumu spektrs, ko vajadzētu vēl turpināt vērtēt," – apliecināja Matīss.

"Ļoti daudz lēmumu identificēti, kas uzņēmumam nav bijuši izdevīgi vai kas ir radījuši uzņēmumam zaudējumus.(..) Summa ir miljoni," – uzsvēra amatpersona.

Matīss atzina, ka viņu ziņojums zināmā mērā pārsteidzis. Viņš solīja novērtēt, vai būtu nepieciešams vērsties likumsargājošajās iestādēs ar auditoru secinājumiem.

Anrijs Matīss uzņēmās "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildi decembra vidū, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosināja kriminālprocesu pašvaldības uzņēmumā sakarā ar aizdomām par korupciju un visi valdes locekļi atkāpās no saviem amatiem.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Kur ir nauda? IeM uzskata, ka Ušakovs ir atbildīgs par skandālu Rīgas satiksmē

Telekanāla TV3 programma "Nekā personīga" ziņoja, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju tika maksāti kukuļi 5-7% apmērā no transporta līdzekļu vērtības. Triju iepirkuma līgumu summa pārsniedz 270 miljonus eiro, tātad kukuļi varēja sasniegt 13,5-20 milj. eiro.

Krimināllietas ietvaros tika arestēts bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, uzņēmējs Māris Martinsons, čehu uzņēmuma Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Ziņu lente
0