Pensija – 98 eiro: taksometru vadītāji vēlas padomāt par nākotni

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет Латвийского профсоюза таксистов, 12 февраля 2019
Пикет Латвийского профсоюза таксистов, 12 февраля 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taksometru pārvadājumu nozares darba devēju organizācijas valdes loceklis pastāstīja, kādas ir autovadītāju prasības.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Taksometru vadītājiem, kuri visu mūžu nostrādājuši Latvijā, nav nekādu sociālo garantiju, radio Baltkom ēterā pastāstīja Taksometru pārvadājumu nozares darba devēju organizācijas valdes loceklis Genādijs Aksjonovs.

Aizvadītajā nedēļā taksometru vadītāji organizēja piketu pie Satiksmes ministrijas ēkas, pieprasot patenta maksas ieviešanu, kas ļautu saņemt viņiem vismaz zināmas sociālās garantijas. Daudzi sociālo tīklu lietotāji uz šo protesta akciju atsaucās ar izsmieklu.

Aksjonovs paskaidroja, ka taksometru vadītāju uzkrātais pensijas kapitāls ir niecīgs.

Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Ministre: Latvijai nav jāārstē savi emigranti bez maksas

"Valstī tiek darīts viss, lai nožņaugtu taksometru nozari. Tas nav saprotams. Viņi rada ilūziju, it kā viss strādā, un simto reizi ieved kārtību. Šodien sociālās iemaksas par automašīnu mums ir 130 eiro. Valsts uzkrājusi jau apmēram trīs miljonus nesadalītas naudas. Mums ir cilvēki, kuri taksometru vadījuši 40 gadus. Un viņu pensija šodien ir 96 eiro," – pastāstīja Aksjonovs.

Viņš atklāja, ka izeja no situācijas ir atrodama.

"Ja vadītājs maksās par sevi vismaz 200 vai 250 eiro, pirmajā gadā valsts sociālajos nodokļos saņems 6,6 miljonus eiro. No šīs naudas 70% būs sociālā iemaksa par labu vadītājam. Pašlaik nozare jau mirst. Ja 2018. gada sākumā bija reģistrēti 611 pārvadājumu uzņēmumi, tad šodien strādā tikai 340. Ar tādu sarukumu drīz taksometru vairs nebūs," – secināja Aksjonovs.

Liela daļa taksometru vadītāju un citu profesiju pārstāvju privātajā biznesā bija spiesti strādāt mikrouzņēmumos vai kā pašnodarbinātās personas. Tas nenozīmē, ka viņi nemaksā nodokļus, taču tamlīdzīgs nodokļu režīms paredz minimālus sociālos nodokļus, tātad – niecīgas pensijas nākotnē un nesniedz nekādas sociālās garantijas tagadnē.

Ziņu lente
0