Nāciet ar savu tasīti: Rīgā durvis vērs bezatkritumu kafejnīca

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kafejnīcas ēdienkarte būs pielāgota veģetāriešiem un cilvēkiem ar laktozes nepanesību, telpa – cilvēkiem riteņkrēslos. Tās īpašnieki pastāstīs apmeklētājiem, kā padarīt sadzīvi ekoloģiskāku.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Aizvien lielāks skaits cilvēku Latvijā cenšas dzīvot pēc iespējas "zaļāk". Pieejami jau vairāki veikali bez iesaiņojuma, tagad durvis vērs arī kafejnīca bez atkritumiem (zero waste), raksta skaties.lv.

Tagad topošajā kafejnīcā biežāk dzirdama franču valoda – Ulla Milbreta ar savu vīru Johanu Safraju no Parīzes un viņa brāli veic remontu. 100 gadus vecas durvis pārvēršas par galdiem.

"Tā ideja par "zero waste" ir ne tikai neizmantot plastmasu, bet arī nepirkt un neradīt neko jaunu, bet izmantot vecās lietas un tās pārveidot," – skaidro Ulla Milbreta.

"Cafe M" veidotāji vēlas izmantot pieredzi, kas gūta Singapūrā un Francijā. Ar kafejnīcas palīdzību viņi vēlas cilvēkiem stāstīt, kā var dzīvot zaļāk. Piemēram, pienu plānots iegādāties 20 litru tērauda konteineros, bet pārtikas atkritumi nokļūs kompostā.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
ANO pieprasa: benzīna cenai jāpārsniedz 60 dolārus par litru

"Eksistē industriālā komposta mašīnas dažādos izmēros, kurā ieliek ēdiena atlikumus, kafiju, to kompostē un 24 stundās tā tiek pārvērsta par augsni. Auglīgu augsni, ko tālāk var izmantot kā mēslojumu. Tā sanāk cirkulārā ekonomika: paņemam no zemes, izaudzējam, pārstrādājam atpakaļ augsnē," - saka Cafe M izveidotāja.

Viņa vēlas, lai kafejnīca kļūtu par vietu, kas vieno sabiedrību. Ēdienkarte būs piemērota vegāniem un cilvēkiem ar glutēna nepanesību, telpas būs pielāgotas cilvēkiem ratiņkrēslos.

"Mēs redzam, ka Rīgā tādu vietu ir ļoti maz, tāpēc ceram, ka varēsim izveidot lejā pandusu, lai cilvēki varētu iebraukt iekšā," – saka kafejnīcas izveidotāja.

Daudzas iestādes, ar ko saskārušies uzņēmēji, veidojot bezatkritumu kafejnīcu, ir pretimnākoši.

"Latvijā, salīdzinot ar Franciju, ir daudz vieglāk atvērt savu uzņēmumu, jo var gūt atbalstu no cilvēkiem, ierēdņi ir atvērtāki un daudz ātrāk atbild," – teica Safrajs.

Cūkas - Sputnik Latvija
Cūcīgās cenas: ekoloģiskā gaļa Latvijas iedzīvotājiem nav pa kabatai

Šobrīd gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji mēģina samazināt atkritumu apjomu – pašlaik viens Latvijas iedzīvotājs gadā saražo 410 kilogramu atkritumu, un tas ir ļoti daudz.

"Tā kā ēdināšana ir viens no segmentiem, kur daudz rodas vienreiz lietojamais iepakojums: līdzi ņemamā kafija, smalkmaizītes, ko cilvēki vēlas notiesāt ceļā uz mājām, tad šī iniciatīva ēdināšanu radīt maksimāli videi draudzīgu, ali būtu mazāk atkritumu, noteikti ir apsveicama," – teica "Zaļā josta" pārstāve Laima Kubliņa.

Piemēram, sākumā kafejnīca dos iespēju kafiju paņemt līdzi savā krūzē, bet ar laiku uzņēmēji plāno iegādāties ārvalstīs no kafijas biezumiem un kafijas miziņām ražotas krūzītes.

Kafejnīcu Barona ielā plānots atvērt pēc mēneša. Ulla un Johans vāc ziedojumus, lai paātrinātu procesu.

Ziņu lente
0