Čiekurkalnā slēgs vienīgo latviešu skolu: bērni ies krievu skolā

© Sputnik / Sergey MelkonovШкола имени Яниса Порука - здание историческое
Школа имени Яниса Порука - здание историческое - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jāņa Poruka vidusskola nevēlas atstāt esošo ēku – tā atrodas blakus IeM un Valsts policijai, savukārt skolā īpašs uzsvars tiek likts uz patriotisku audzināšanu.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Rīgas dome grasās reorganizēt un apvienot skolas mikrorajonos, kur nav daudz bērnu, un tās uzrāda sliktus rezultātus. Taču šis process nebūs viegls un izraisīs daudz jautājumu, raksta skaties.lv.

Viena skolām, kurai draud optimizācija, ir vienīgā latviešu skola Čiekurkalnā, Jāņa Poruka vidusskola. Domē sola apspriest situāciju ar skolotājiem un skolēnu vecākiem, lai rastu optimālus variantus.

Митинг в защиту образования на русском языке в Латвии. Рига, 24 февраля 2018 г. - Sputnik Latvija
Lindermans: ST neuzdrīkstēsies iet pret ideoloģiju un neatcels krievu skolu likvidēšanu

Optimizācijas plāns paredz, ka skolēni un skolotāji pāries uz Rīgas 37. vidusskolu, kura atrodas netālu. Šajā skolā tiek īstenota bilingvālās apmācības programma. Reorganizācijas rezultātā jābūt izveidotai divu plūsmu pamatskolai.

Apvienošana sagaida arī citu mikrorajonu mācību iestādes.

"Vienas apkaimes ietvaros viena skola var būt pārpildīta, otra – ar deficītu. Veidojot vienu juridisko personu, virzām uz kvalitāti," norādīja pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājs Ivars Balamovskis.

Jāņa Poruka vidusskolas direktore Žanete Tauriņa neiebilst pret integrāciju un savstarpēju latviešu un krievu bērnu mācību procesu – esošā pieredze liecina, ka bērni ļoti viegli integrējas. Taču direktore nesaprot, kādēļ jāatstāj esošā ēka un jādodas uz 37. vidusskolu, kādēļ tos pašus mērķus nevar sasniegt vecajā vietā.

"Mūsu skolā ir mācījušies ķīniešu, indiešu bērni, romi, mazākumtautību bērnu vidusskolā ir ļoti daudz. Viss notiek! Nesaprotu, kāpēc mūs jāreorganizē. Esam akreditēti līdz 2024. gadam, mums viss akreditēts! Pati skola, arī es kā direktore!" atzīmē Tauriņa.

Domes atbildīgajā komisijā kā argumentus minēja nelielu skolēnu skaitu un sliktus rezultātus matemātikā.

Skolas direktorei ir daudz jautājumu par to, kā notiks apvienošana un kāpēc jāpārvācas uz citu ēku. Esošā ēka atrodas blakus IeM un Valsts policijai, un skolā audzina topošos policistus un daudz laika velta patriotiskai audzināšanai.

В учебном кабинете - Sputnik Latvija
Deniss Kļukins: IZM noteikumi ierobežos vidējās izglītības pieejamību

"Kas tad notiks ar šīm telpām? Kāpēc tās nav renovētas? Mēs ļoti daudz darām, lai mācību kabinetus ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotu. Mēs to visu darām!" saka direktore.

Domē atbild, ka jauna desmitā klase Jāņa Poruka vidusskolā netiks savākta, savukārt esošajām 10. un 11. klasēm ļaus pabeigt mācības.

"Nākamajā gadā lemsim par konkrētu lēmumu. Uzskatām, ka šobrīd notiekošais ir ļoti pozitīvs," pastāstīja domē.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, pērnā gada vasarā Latvijā tika likvidētas 25 skolas. Kopumā pēdējo trīs gadu laikā skolu tīkla optimizācija ļāva ietaupīt 3,4 miljonus eiro.

Daudzviet mācību iestāžu reorganizācija izraisa vecāku un skolotāju neapmierinātību, tā, piemēram, Jelgavas 2. pamatskolas vecāku padome neatbalsta tās pārvākšanos uz pilsētas nomali.

Ziņu lente
0