Jaunā Saeima var "paslēpt" cigaretes no latviešiem

© Pixabay / ID 5408435Курение
Курение - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretrunīgo smēķēšanas apkarošanas metodi jaunā Saeima pārmantoja no priekštečiem.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi Tabakas izstrādājumu aprites likuma grozījumus, kuri aizliedz izlikt veikalu letēs un stendos tabaku un tabakas izstrādājumus, vēsta Latvijas Radio 4 raidījums "Doma laukums".

Девушка с сигаретой - Sputnik Latvija
Aptauja: ceturtdaļa Latvijas jauniešu regulāri smēķē

2018. gada vasarā komisija jau bija apstiprinājusi šos grozījumus, taču gala lēmumu nāksies pieņemt esošajiem Saeimas deputātiem.

Ja izmaiņas likumā tiks pieņemtas, tad jebkuru preci, kura paredzēta smēķēšanai, mazumtirdzniecības vietās būs aizliegts izvietot tādā veidā, lai tā būtu redzama apmeklētājiem. Šī norma attieksies gan uz elektroniskajām cigaretēm, gan uz to šķidrumiem, gan uz smēķēšanas maisījumiem. Cilvēkam, kurš vēlēsies iegādāties cigaretes, būs jāpalūdz kasē speciāls katalogs, kur tiks norādīts marku nosaukums, cigarešu skaits iepakojumā un cena.

Veselības ministrija neapšauba šī piedāvājuma darbīgumu. Kā paziņoja Veselības ministrijas pārstāve Līga Timša, Pasaules veselības organizācija atzinusi, ka tas ir viens no efektīviem veidiem kā samazināt to cilvēku skaitu, kuri sāk smēķēt.

Пепельница. Архивное фото - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kā labāk atmest smēķēšanu

"Ja mēs palūkosimies uz Eiropas Savienību, tad analoģisku risinājumu ieviesuši Somijā, Īrijā, Lielbritānijā," - norāda Timša.

Pret šo piedāvājumu kategoriski iestājušies tirgotāji, sevišķi tie, kam pieder nelieli veikali, piemēram, degvielas uzpildes stacijās. Kā saka Latvijas Degvielas tirdzniecības asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis, par vienīgām grozījumu sekām kļūs cigarešu tirdzniecības sadale mazo veikalu un lielveikalu, kā arī specializēto veikalu starpā.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītājs Viktors Valainis uzskata, ka šādi grozījumi ļoti stipri ietekmēs mazo veikalu pastāvēšanu reģionos.

Problēmas var rasties arī lielveikaliem. Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs uzskata, ka cigarešu pircēja apkalpošanas laiks palielināsies piecas reizes, savukārt pašiem tirgotājiem tas vedīs pie papildu izdevumiem 3 tūkstošu eiro apmērā uz vienu darbavietu.

RĪGA - Sputnik Latvija
Valsts "auklīte": kur Eiropā neatbalsta alkohola lietošanu un smēķēšanu

Grozījumu iniciators par "neredzamajām cigaretēm", Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") saka, ka viņa piedāvājums balstās uz Latvijas Ārstu biedrības pozīcijas:

"Jāveic pēc iespējas vairāk pasākumu, lai jaunieši nesāktu smēķēt! Šajā posmā šis mehānisms var nest pozitīvu efektu. Cilvēki, kuri neredz cigaretes, vienkārši nepievērsīs tām uzmanību un nepirks tās. Tie, kas smēķē, joprojām varēs pirkt cigaretes. Tas nekļūs par problēmu viņiem. Tas skar tikai tos, kuri atmet smēķēšanu vai nav sākuši smēķēt," - saka Orlovs.

Ziņu lente
0