Valsts kontrole atskaitījusies par pārbaudēm Rīgas transporta infrastruktūrā

© Sputnik / Roberts VicupsСнег в Риге
Снег в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vismaz 9 miljoni eiro aizgājuši "Rīgas Satiksmē", tāpēc noteikt to izlietojuma mērķus neesot iespējams, secināja Valsts kontrole.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Galvaspilsētas transporta infrastruktūras nozarē nelietderīgi iztērēti 5,3 miljoni eiro, tāpat nav iespējams izsekot vairāk nekā 9 miljonu eiro izlietošanu, secināja Valsts kontrole pēc revīzijas "Vai Rīgas pilsētas transporta infrastruktūras, tajā skaitā autostāvvietu, izbūve, rekonstrukcija un uzturēšana notiek atbilstoši normatīvo aktu prasībām, plānveidīgi, efektīvi un ekonomiski?" iegūtajiem rezultātiem.

Saskaņā ar Valsts kontroles slēdzienu, Rīgas pašvaldība, rūpējoties par pilsētas ielu, ceļu un laukumu, tostarp stāvvietu, būvniecību, atjaunošanu un uzturēšanu, rīkojās neefektīvi, neekonomiski un neatbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Politika
Ameriks: pilsētas mērs ir atbildīgs par visu

"Transporta infrastruktūras jomā esošās problēmas Rīgas pilsētā nav mērķtiecīgi risinātas un gadu no gada tikai samilst, savukārt realizēto projektu īstenošana ir notikusi haotiski un necaurskatāmi. Pašvaldība nerisina jau gadiem ilgstošas satiksmes drošības un inženierkomunikāciju problēmas. Lai gan ielu atjaunošanas projekti tiek pasūtīti un apmaksāti, tas nenozīmē, ka tie tiek īstenoti, savukārt īstenotie projekti nedod būtiskus uzlabojumus transporta infrastruktūras problēmu risināšanā," norādīts ziņojumā.

Valsts kontrole norādīja uz trūkumiem transporta infrastruktūras attīstības plānošanā. Tā, piemēram, 2010.-2017. gadā Rīgas domes Satiksmes departaments izstrādāja virkni pilsētas transporta infrastruktūras objektu celtniecības tehnisko projektu un atsevišķos gadījumos pat uzsāka celtniecības darbus, taču turpmākās darbības būvdarbu organizēšanā netika veiktas vai arī darbi tika pārtraukti, savukārt to izdevumi 5,3 miljonu eiro apmērā tika norakstīti zaudējumos.

Ienākumi no maksas autostāvvietām tiek izmantoti stāvvietu pārvaldē un jaunu autostāvvietu iekārtošanā un transporta infrastruktūras attīstībā. Taču faktiski šī nauda, vismaz 9 miljoni eiro, aizgājusi "Rīgas Satiksmē", tāpēc noteikt to iztērēšanas mērķus nav iespējams, un tā var tikt izmantota jebkuras citas darbības finansēšanai, secināja Valsts kontrole.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Kur ir nauda? IeM uzskata, ka Ušakovs ir atbildīgs par skandālu Rīgas satiksmē

Novembrī KNAB ierosināja kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas Satiksme" zemās grīdas tramvaju iegādi 2016. gadā, trolejbusu un autobusu iegādēm 2013. gadā. Tiek izmeklēti amatpersonu kukuļi un nelikumīgā ceļā iegūto līdzekļu legalizēšana.

Krimināllietas ietvaros tika aizturēti astoņi cilvēki – seši Latvijā un divi Polijā. KNAB veica kratīšanu uzņēmumā "Rīgas Satiksme" un Rīgas domes telpās. Tika pārmeklēts arī vicemēra Andra Amerika kabinets, taču viņam netika izvirzītas nekādas apsūdzības. Tomēr vēlāk Andris Ameriks nolēma atkāpties no amata. No amatiem atkāpās arī "Rīgas Satiksme" valde.

Pagājušajā nedēļā KNAB darbinieki veica kratīšanu Rīgas mēra kabinetā, kā arī viņa mājās – Bergenas ielā. Pēc žurnālistu novērojumiem, no Ušakova kabineta izņemti dokumenti un dators. Pašam mēram apsūdzība izvirzīta netika.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs: tikai rīdziniekiem var būt tiesības mūs atlaist

Pēc tam Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pastāstīja televīzijas intervijā, ka Ušakovam uz šāda notikumu fona būtu jāatkāpjas no amata. Analoģisku pozīciju izteica arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs Juris Pūce.

Pūce paziņoja, ka mērs, turoties pie sava krēsla, sagādā nopietnas problēmas Rīgai. Savukārt pašvaldības uzņēmumam Rīgas satiksme nāktos pārkreditēt iepriekšējās saistības, jo situācijā, kad domes vadītāja kabinets tiek pārmeklēts, kreditoriem var rasties nopietnas aizdomas, vai iespējams uzticēties tādam aizņēmējam.

Pats Ušakovs norādīja, ka viņa sirdsapziņa ir tīra un mēra posteni viņš pamest neplāno. Tomēr viņš atzina, ka Rīgas dome ir cieši saistīta ar Rīgas satiksmi, un visas pašvaldības uzņēmuma problēmas ir arī Rīgas domes problēmas.

Ziņu lente
0