Gripas epidēmija Latvijā: pagarināts dežūrārstu darba laiks

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā turpina izplatīties gripa: dežūrējošo ārstu pieņemšanas Rīgā un reģionos ir pagarināts.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Gripas epidēmijas laikā dežūrārsti Rīgā un reģionos pieņems pacientus ilgāk nekā parasti, pavēstīja Nacionālais veselības dienests (NVD).

Šāds lēmums pieņemts, lai nodrošinātu pacientiem veselības aprūpi ārpus ģimenes ārstu pieņemšanas laika. Tāpat virkne ambulatoro veselības aprūpes iestāžu Rīgā jau pašlaik strādā arī svētdienās, bet sestdienās ārsti pieņem pacientus līdz pl.21.

Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Slimnīca ceļ trauksmi: zāļu pārbaudes sistēma var traucēt ārstu darbam

Dežūrārstiem ir tādas pašas pilnvaras, kādas saņēmuši ģimenes ārsti: viņiem ir tiesības konsultēt pacientus, izrakstīt recepšu medikamentus un darba nespējas lapas. Vizīte pie dežūrējošā ārsta izmaksā 1,42 eiro, tāpat kā pie ģimenes ārsta.

NVD vietnē sniegta detalizēta informācija par ārstu pieņemšanas laiku Rīgā un reģionos.

Iepriekš vēstīts, ka šajā sezonā slimības rezultātā konstatēta īpaši augsta temperatūra – līdz 41 grādam, un ārsti aicināja visus saslimušos rūpīgi ārstēties un slimību "izgulēt".

Nacionālais veselības dienests norādīja, ka, rodoties aizdomām par gripu, vispirms jāsazinās ar ģimenes ārstu un jānoskaidro, ko iespējams darīt: doties vizītē pie ģimenes ārsta vai vienoties par viņa vizīti mājās.

Konsultēties iespējams arī pa ģimenes ārstu tālruni 66016001 (darba dienās no 17:00 līdz 8:00, bet brīvdienās – visu diennakti).

Исследование на магнитно-резонансном томографе, архивное фото - Sputnik Latvija
Veselības ministrija ir gatava apmaksāt mirušo pacientu izdevumus

Darba dienās ārstu iespējams izsaukt pa telefonu. Izsaukumi tiek pieņemti līdz pl. 15. Ārsta pienākums ir aqpmeklēt pacientus savā iecirknī, bet, ja pacients dzīvo citur – pēc vienošanās.

Ģimenes ārsta izsaukumus epidēmijas laikā apmaksā valsts; pacienta piemaksa – 2,85 eiro. Bērniem līdz 18 gadu vecumam, I grupas invalīdiem un politiski represētajām personām pacienta iemaksa nav jāveic.

Nāk epidēmija

Iepriekš vēstīts, ka, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina: kopš epidēmijas sākuma no gripas radītām komplikācijām miruši 17 cilvēki. Aizvadītajā nedēļā miruši 8 cilvēki.

Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Ārste pastāstīja, kam šai sezonā gripas risks ir visaugstākais

Mirušo vidējais vecums – 71 gads, visiem pacientiem bijušas hroniskas slimības, un šogad viņi nav saņēmuši gripas vakcīnu. Aizvadītajā sezonā gripa aiznesa 91 cilvēka dzīvību, gadu iepriekš – 75.

Mediķi brīdināja, ka gripu visvieglāk "saķer" sirmgalvji, kā arī cilvēki, kuri cieš hronisku sirds un asinsvadu, plaušu un nieru slimību, cukura diabēta dēļ, vēža slimnieki, cilvēki ar novājinātu imunitāti un hronisku slimnieki. Gripa īpaši bīstama grūtniecēm un maziem bērniem.

Ziņu lente
0