Policija pret videopirātiem: vairāk nekā 200 rīdzinieki palikuši bez televīzijas

CC0 / pxhere / Телевизионный пульт
Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policijas darbinieki aizturējuši divus videopirātus un atslēguši nelegālu televīziju vairāk nekā 200 mājsaimniecībām Rīgā.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Šonedēļ Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki kārtējo reizi metās cīņā pret videopirātiem, kuri nodrošina iedzīvotājus ar pagrīdes televīziju. Izmeklēšanā konstatēts, ka uzņēmīgie darboņi pārkāpuši ne tikai autortiesības, bet arī blakustiesības un barojuši ēnu ekonomiku.

Policijas ricībā esošie dati liecina, ka videopirāti nodrošinājuši klientiem nelicencētu televīzijas programmu pieslēgumu Rīgā un tās apkaimē. Izmeklētāji noskaidroja, ka pieslēgums īstenots ar CardSharing palīdzibu – tā ir nosacītās piekļuves kartes kopīgas izmantošanas tehnoloģija ar ethernet tīkla palīdzību. Tehnoloģijas izmantošana ļauj skatīties kodētus kanālus HD formātā, pat ja uztvērējā nav piekļuves kartes. Skatītājs var izmantot karti, kas ievietota citā serverī vai uztvērējā.

Aizdomās par šo noziegumu 29. janvārī aizturēti divi rīdzinieki (1962. gadā un 1967. gadā dzimuši), bez iepriekšējas sodāmības. Rezultātā Latvijas teritorijā tika pārtraukta nelegāla televīzijas satura translācija vairāk nekā 200 mājsaimniecībām.

Рижская ГЭС - Sputnik Latvija
Kravas mašīna ar munīciju no Igaunijas iekļuva CSN Latvijā

Izmeklēšanā noskaidrots, ka no katra televīzijas skatītāja par uzlauzto kodu uz ārvalstu serveri pārskaitīts viens eiro, cena klientam sastādījusi 10 eiro mēnesī. Tādējādi videopirātu peļņa sasniegusi līdz 900%. Latvijas teritorijā viņi strādājuši jau vairāk nekā piecus gadus.

Sakarā ar notikušo ierosināta krimināllieta, izmeklēšana turpinās. Policijas darbinieki atzīmēja, ka iedzīvotāji, kuri šaubās par sava TV operatora legalitāti, var pārbaudīt tā statusu vietnē www.neplpadome.lv. Ja jūsu operatoram nav retranslācijas tiesību, par to var ziņot Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa i pa e-pastu cyber@vp.gov.lv.

Ziņu lente
0